Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. προς το Υ.Ο. για τους κατοίκους εξωτερικού

ΕΦΕΕΑ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ.: 104 34
ΤΗΛ.: 210-8224111- 2108834483 FAX: 210-8834484
http://www.efeea.gr

Αθήνα 06/ 12 /2011
Αρ. Πρωτ. 809

ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                                                          
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ                                                                 
κ. ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ                                                                   

ΘΕΜΑ: Υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης συζύγων από κάτοικο εξωτερικού με σύζυγο η οποία διατηρεί επιχείρηση στην Ελλάδα

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Στη σημερινή δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας, ακόμα δε περισσότερο στο μέλλον, θα συναντήσουμε συχνά φαινόμενα μετανάστευσης.
   
Όπως κατά το παρελθόν σε περιόδους μαζικής μετανάστευσης των πολιτών, έτσι και τώρα συναντάμε το φαινόμενο η σύζυγος και τα παιδιά του υπόχρεου να παραμένουν στην πατρίδα, πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή που η γυναίκα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, μια ανεξάρτητη οντότητα σε σχέση με τα επαγγελματικά.
   
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο η σύζυγος να έχει μια δική της επιχείρηση για την οποία φορολογείται, πληρώνει ασφαλιστικά ταμεία, και κυρίως διαβιώνει στην Ελλάδα κάνοντας αγορές κλπ.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η νομοθεσία αφ’ ενός δεν αναγνωρίζει δαπάνες που γίνονται στην Ελλάδα από τους κατοίκους εξωτερικού και αφ’ ετέρου υποχρεώνει τους συζύγους σε κοινή δήλωση, τι γίνεται με τις δαπάνες της συζύγου (αποδείξεις, ΟΑΕΕ, κλπ) στην περίπτωση που αυτή έχει ατομική επιχείρηση;

Όπως έχει κάνει δεκτό στο παρελθόν η διοίκηση σε ορισμένες περιπτώσεις (σχετ. 1109101/2549/Α0012/6-1-2007, 1016924/322/Α0012/30-3-2005, 29/ΓΔ/3-2-2004 έγγραφα) εφόσον η σύζυγος είναι έμμισθη δημόσιος υπάλληλος και ο σύζυγος είναι ξένος υπήκοος ο οποίος διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, δεν αποκτά εισοδήματα στη ημεδαπή αλλά στην αλλοδαπή, τα εισοδήματά του αυτά δεν θα δηλωθούν σε κοινή δήλωση με την σύζυγό του στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, γιατί σε αυτή την περίπτωση (και μόνο) δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης.
   
Μήπως θα έπρεπε βάσει των  ανωτέρω εγγράφων, να αναθεωρηθεί η πιστοποίηση κάποιων ανθρώπων ότι διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα;

Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο και καθ’ όλα νόμιμο στις περιπτώσεις που η σύζυγος αποδεικνύεται ότι έχει την μόνιμη εγκατάστασή της στην Ελλάδα, να έχει την δυνατότητα να υποβάλλει μόνη της φορολογική δήλωση, κατ’ επέκταση των ανωτέρω εγγράφων της διοίκησης.


Αναμένοντας την απάντηση σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με τιμή
Για το Δ.Σ.
          

Ο Πρόεδρος                                                            
Νικόλαος Αυλωνίτης 

Ο Γεν. Γραμματέας                   
Δημήτρης Τσαμόπουλος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο