Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκατό χιλιάδες άνεργοι από την αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση

Σήμα κινδύνου από τις αλυσίδες του κλάδου

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις που έχει για τις επιχειρήσεις του κλάδου η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης, από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 40%, με πρόβλεψη ως τον επόμενο Μάρτιο το ποσοστό αυτό να φτάσει σε δυσθεώρητα μεγέθη.
 
Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του συνδέσμου δεκάδες καταστήματα έχουν ήδη οδηγηθεί σε λουκέτο, με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Το φετινό Σεπτέμβριο ο κλάδος εστίασης απασχολούσε 600.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 121.000 καταστήματα. Η μείωση κατά 20% των θέσεων εργασίας, όπως διαφαίνεται για την επόμενη χρονιά αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερους από 100.000 νέους ανέργους.
 
Οι αλυσίδες εστίασης υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία, καθώς όπως λένε:
 
Οι μικροί μεμονωμένοι επιχειρηματίες, που αποτελούν το 75% της συνολικής αγοράς φοροδιαφεύγουν για να επιβιώσουν.
 
Οδηγεί τις οργανωμένες επώνυμες αλυσίδες στον αφανισμό
 
Επαναλαμβάνει ένα ήδη αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που έχει εφαρμοστεί χωρίς αποτέλεσμα σε τσιγάρα καύσιμα αλκοολούχα και αυτοκίνητα.
 
Οι επιχειρηματίες ζητούν μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9%, στο πρότυπο της μείωσης των αντίστοιχων συντελεστών στη Γαλλία από 19% σε 5,5% (που άνοιξε 40.000 θέσεις εργασίας) και της Ιρλανδίας από το 13 στο 9%.

Επικαλούνται ακόμα το γεγονός, ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση είναι κατά πολύ χαμηλότερος για τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες (Ιταλία 10%, Ισπανία, Κύπρο, Τουρκία 8%).

Γι’ το σκοπό αυτό όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου και Διευθύνων Σύμβουλος της Goody's και EVEREST Θανάσης Παπανικολάου «έχει αποσταλεί επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, στην οποία παρατίθενται όλα αυτά τα επιχειρήματα και διατυπώνεται το σχετικό αίτημα».

Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο