Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Για κακούργημα όσοι χρωστούν στο Δημόσιο.

Οσοι μεγαλοοφειλέτες δεν πληρώνουν τα χρέη τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές πολυετούς φυλάκισης, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Νέα αυστηρότερα μέτρα για να κλείσουν τα «παραθυράκια» του νόμου από τα οποία καταφέρνουν να ξεγλιστρούν οι μεγαλο-οφειλέτες και φοροφυγάδες και να γίνει πιο αποτελεσματικό το κυνήγι της φοροδιαφυγής δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο θα διώκονται για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα, ενώ μπαίνει τέλος στην ασυλία που παρέχει στους φοροφυγάδες το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Μετά το φιάσκο του αυτόφωρου, όπου κανένας από τους συλληφθέντες δεν έχει περάσει περισσότερο από 48 ώρες στα κρατητήρια και δεν φρόντισε να τακτοποιήσει τα χρέη του προς το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών σκληραίνει τη στάση του δρομολογώντας αλλαγές στη φορολογική ποινική νομοθεσία και τις φορολογικές δίκες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο εξετάσθηκαν οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων όπως:

1 Μετατροπή του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από πλημμέλημα σε κακούργημα για χρέη που υπερβαίνουν ένα υψηλό όριο το οποίο πιθανότατα θα τοποθετηθεί στα 150.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μεγαλοοφειλέτες δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές πολυετούς φυλάκισης μη εξαγοράσιμες. «Το θέμα δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές αλλά τα ταμεία», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζοντας ότι η αυστηροποίηση της ποινής θα αποδώσει εισπρακτικά. Με το τελευταίο νόμο κατά της φοροδιαφυγής όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος. Το προβλεπόμενο όριο ποινής είναι από 3 έως 5 χρόνια φυλάκιση, ενώ κατά κανόνα η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι ο δράστης αφήνεται ελεύθερος μέχρι να αποφασίσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Μέχρι τότε, οι δικαστές δεν έχουν δικαίωμα να επιβάλουν οποιονδήποτε περιοριστικό όρο στον κατηγορούμενο ούτε βέβαια να τον υποχρεώσουν να πληρώσει μέρος της οφειλής του.

2 Αλλαγές στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που παρέχει κατά ένα τρόπο ασυλία στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία φορολογούμενοι που οφείλουν στο Δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ συλλαμβάνονται και διώκονται για τη μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων και φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιχειρηματίες ενώ έχουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να καταβάλλουν ούτε ευρώ στο Δημόσιο. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν επιτρέπει στις αρχές να λάβουν μέτρα εναντίον των οφειλετών που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 ασχέτως εάν διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.

Για το θέμα αυτό ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και άλλοι 15 βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ζητούν να εκλείψει η ασυλία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 99.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο