Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Μόνο τα 20 από τα 100 ευρώ φόρου και προστίμων πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία

«Στην τσέπη του εφοριακού το 40% φόρου και προστίμων»

Μόνο τα 20 από τα 100 ευρώ φόρου και προστίμων πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία, ενώ 40 ευρώ μπαίνουν στις τσέπες των εφοριακών. Η αποκάλυψη έγινε στη χθεσινή ημερίδα «Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor και η Κίνηση Πολιτών.

 Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης μίλησε για το αλισβερίσι ή κοινώς το λάδωμα που κυριαρχεί μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων, εξηγώντας ότι από τα κάθε 100 ευρώ φόρου, το 40% είναι έκπτωση που παρέχει το Δημόσιο, το άλλο 40% πάει στην τσέπη του ελεγκτή - εφοριακού και μόλις 20% φτάνει στα δημόσια ταμεία.

Η διαρροή των εσόδων λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς στις μεγάλες επιστροφές φόρου που πραγματοποιεί το Δημόσιο, το 8% πάλι πηγαίνει στην τσέπη του εφοριακού κατά τον κ. Σπινέλλη, ενώ σύμφωνα με το διευθυντή σχεδιασμού και ελέγχου του ΣΔΟΕ Νίκο Λέκκα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 10%.

Κι αυτά συμβαίνουν εν μέσω μιας χαώδους κατάστασης, με τη φοροδιαφυγή να κυριαρχεί και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία να ανέρχεται σε 10-13 δισ. ευρώ ή 5-6% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η παραοικονομία φτάνει στο 25-28% του ΑΕΠ ή 54-61 δισ. ευρώ καθιστώντας πρωταθλήτρια την Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Όσο δε για το αποκρυπτόμενο εισόδημα κινείται στο 10% του πραγματικού ή στο 15% για το 10% των πλούσιων ή στο 24% για το 1% των πλουσιότερων, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μάνου Ματσαγγάνη.

Η έξαρση του φαινομένου της φοροδιαφυγής δεν είναι τυχαία. Ο κ. Σπινέλλης μίλησε για πολιτικές παρεμβάσεις αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό σύστημα «Ηφαιστος», για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, και είπε ότι κοστολογήθηκε 1 εκατ. ευρώ και τελικά ανατέθηκε με 15 εκατ. ευρώ επί Ν.Δ., αλλά και για κακοδιοίκηση και γραφειοκρατία, όπως ο έλεγχος υποθέσεων που διαρκεί 20 μήνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγγελία του κ. Λέκκα για το Λιχτενστάιν της Ελλάδας, που βρίσκεται στο Κρανίδι, όπου σε μια εφορία έχουν έδρα 178 offshore.

Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την έγκριση πρόσθετων δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής 2011-2013. *


Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από την Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description anliatsos | December 15, 2011 10:43 PM | Reply
Ο κ. Σπινέλλης κάπου είχε ακούσει ότι στο συμβιβασμό οι προσαυξήσεις μειώνονται στα 3/5 (60%). Επίσης ότι στο συμβιβασμό καταβάλεται τουλάχιστον το 20%. Έκανε λοιπόν μία σούμα και είπε ότι στα 100 ευρώ, τα 20 πληρώνει ο φορολογούμενος, τα 40 του τα χαρίζουν, και φυσικά τα υπόλοιπα 40 που του έλειπαν τα χρέωσε στον εφοριακό. Δηλαδή αν, λέμε αν ήμουνα εφοριακός ελεγκτής και τα τελευταία 10 χρόνια ας πουμε είχα βεβαιώσει φόρους 50 εκατ. ευρώ στους ελέγχους μου, θα είχα ένα κομπόδεμα 20 εκατ. ευρώ. Ή αν δεν το είχα θα χτύπαγα το κεφάλι μου στους τοίχους της εφορίας που υπήρχαν τόσα λεφτά για μένα και δεν είχα πάρει χαμπάρι τίποτα ο μ@λ@κ@ς. Αν δεν ήταν τραγικός ο κ. Σπινέλλης που ήταν και γραμματέας στο Υποικ. θα ήταν αστείος. Η διαφθορά κύριοι πολεμάται με τον εισαγγελέα και με φυλακές στους επίορκους και όχι με συκοφάντηση και σοφιστείες. Με τη συκοφάντηση των πάντων και μάλλιστα με τόσο ανυπόστατα ψέματα και ανακρίβειες, απλώς κρύβουμε την πραγματική διαφθορά κάτω από το χαλάκι της κοινωνίας μας. Και βέβαια είμαστε πάντα άξιοι της τύχης μας.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο