Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρέπει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων.

Βενιζέλος: Χρειάζεται χρήμα στην αγορά για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επίτροπο της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.


Η ελληνική πραγματική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί εάν δεν αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας, εάν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, εάν δεν αναδιοργανωθεί και εάν δεν σταθεροποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην ανάγκη να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, την ίδια ώρα που εκτιμάται ότι εφέτος η ύφεση ίσως ξεπεράσει και το 6%, εκτροχιάζοντας περαιτέρω την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 11μηνο.

Τα μόνα διαθέσιμα κεφάλαια που μπορούν να δοθούν για την ανάπτυξη είναι αυτά που προέρχονται από τα κοινοτικά κονδύλια και προφανώς χωρίς αυτά τα χρήματα πολύ δύσκολα η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, το βασικό αντικείμενό της ήταν η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής «στον οποίο είμαστε αναγκαστικά προσηλωμένοι ως χώρα» και «την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας».

«Η Ελλάδα αναγκάζεται, λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, να κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, μια προσπάθεια γεμάτη θυσίες, προκειμένου να πετύχει τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μη διόγκωση του δημόσιου χρέους, ενώ έχουμε, για τέταρτη χρονιά, συνεχόμενη ύφεση και η ανεργία αυξάνεται», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να συνδυαστεί ο κορμός του προγράμματος προσαρμογής με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική πραγματική οικονομία.

Γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, «τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, τώρα που πρόκειται να γίνει το περιβόητο PSI, τώρα που πρόκειται να επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να λειτουργήσουν χάριν της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οι δραστηριότητες όλων όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να συγχρονιστούν και πρέπει επίσης να έχουμε ορισμένες, συγκεκριμένες, χειροπιαστές επιτυχίες», προσέθεσε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να ξεμπλοκαρισθούν συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία μπορούν να ανακόψουν την ύφεση και να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, «είναι τα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων γύρω από τα οποία κινούνται πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και πάρα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι, άμεσα ή έμμεσα, στον τομέα αυτό».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα προγράμματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι υποκαθιστούν την έλλειψη που υπάρχει από κεφάλαια στην τραπεζική αγορά.

«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν απασχόληση και δίνουν, αν θέλετε, την αναγκαία δυναμική στην ελληνική πραγματική οικονομία», είπε

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και «τεχνικά», όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός, ζητήματα, που αφορούν και τον συνδυασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Γιατί για να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να υπάρχει αγορά, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον, πρέπει να υπάρχουν ξένα κεφάλαια τα οποία δεν θέλουν απλώς να αγοράσουν ευκαιριακά, αλλά θέλουν να επενδύσουν  και να έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα», ανέφερε.

Καθώς πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιούνται είναι συνδεδεμένα με δημόσιες επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει αυτή την υπεραξία να την διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία και για τον Έλληνα πολίτη».


Ερωτηθείς για τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων, διαβεβαίωσε πως βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την αύξηση της απορροφητικότητας, διευκρινίζοντας ταυτοχρόνως πως η απορροφητικότητα πρέπει να αυξάνεται πραγματικά και όχι μόνο λογιστικά.

Στην ερώτηση τέλος, αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κάποιες αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση, αρκέστηκε να πει πως αυτό αποτελεί αντικείμενο των συζητήσεων με την τρόικα.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο