Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

KPMG: Οι συχνές αλλαγές στη φορολογία “διώχνουν” τις επενδύσεις

Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών, υπογραμμίζει έρευνα

Σημαντικό εμπόδιο, για τους επενδυτές, αποτελούν οι αιφνιδιαστικές και αλλεπάλληλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, που, συνήθως, συνεπάγονται επιβαρύνσεις.
 
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έρευνας της KPMG, που διεξήγαγε, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με τους φόρους εισοδήματος εταιρειών και με τους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική αξιοπιστία και συνέπεια στη φορολογία είναι τόσο σημαντικές όσο και οι συντελεστές της φορολογίας. Όπως τονίζεται στην έρευνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, να προχωρήσει στην αντικατάσταση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος με ένα σύγχρονο, λειτουργικό, σταθερό και φιλικό, για τους επενδυτές, καθώς και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές σε ανθρώπινο δυναμικό και συστήματα υποστήριξης. Σημειώνεται πως στην έρευνα έχουν ενσωματωθεί τα στοιχεία Μαρτίου 2011 για τη φορολογία εταιρειών και τα στοιχεία Οκτωβρίου 2011 για τους έμμεσους φόρους.
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 117 χώρες του πλανήτη και προκύπτει ότι ο μέσος όρος/ποσοστό του φόρου εισοδήματος εταιρειών ανέρχεται στο 22,96%, ελαφρά μειωμένος, σε σχέση με το 23,45% του 2010. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (55% για τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες) και την Ιαπωνία (40,69%). Από τις χώρες, που επιβάλλουν φόρο εισοδήματος στις εταιρείες, τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν το Μαυροβούνιο (9%), και ακολουθούν οι ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρος, Παραγουάη, το Κατάρ και το Γιβραλτάρ (10%). Ο μέσος όρος φορολογικού συντελεστή έχει μειωθεί σημαντικά, στη δεκαετία του 2000, από το 29,03, το 2000 στο 22,96, το 2011.
 
Αντίθετα, στους έμμεσους φόρους, ο μέσος όρος/ποσοστό έχει αυξηθεί, σε σχέση με πέρυσι, από το 13,02% στο 15,47%. Τα σκήπτρα του υψηλότερου ποσοστού έμμεσου φόρου κατέχει η Ισλανδία, φτάνοντας το 25,5%, με αμέσως επόμενο ποσοστό το 25% (στην Ουγγαρία, Δανία, Νορβηγία και Σουηδία). Το χαμηλότερο ποσοστό, για τις χώρες που επιβάλλουν τέτοιες φορολογίες, είναι το 5%, (Καναδάς, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Νιγηρία, κλπ).
 
 Από τα στοιχεία της έρευνας γίνεται φανερό ότι, η παγκόσμια τάση της τελευταίας δεκαετίας για κατακόρυφη μείωση του φόρου εισοδήματος εταιρειών συνεχίζεται, βρίσκεται, όμως, πλέον κοντά στο τέλος της, καθώς φαίνεται ότι, χρόνο με το χρόνο, το ποσοστό μείωσης αυτών των φόρων γίνεται όλο και μικρότερο. Αυτό συμβαίνει είτε διότι οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι πέτυχαν το βαθμό ανταγωνιστικότητας, που επεδίωκαν είτε διότι η κοινή γνώμη δεν υποστηρίζει πλέον κι άλλη κατακόρυφη μείωση.
 
 Επίσης, προέκυψε ότι, σε αντιδιαστολή προς τη μείωση των φόρων εισοδήματος εταιρειών, υπάρχει μία διεθνής τάση για αύξηση των ήδη υπαρχόντων εμμέσων φόρων. Όπως καταδεικνύει η έρευνα, οι κυβερνήσεις φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα συστήματα είσπραξης έμμεσων φόρων, παρά στους φόρους εισοδήματος, καθώς οι έμμεσοι φόροι επηρεάζονται λιγότερο από τις οικονομικές διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να προκαλούν σταθερότερη ροή εσόδων. Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να γίνουν έγκυρες συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων χωρών, δεν αρκεί μόνο η σύγκριση των ονομαστικών συντελεστών των φόρων, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, που διαμορφώνουν την τελική φορολογική επιβάρυνση.

24h NewsRoom
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο