Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ξεχείλωμα στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2011 διαπιστώνει η τρόικα

13 Δεκέμβριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εκτιμούν ότι ακόμη και ο αναθεωρημένος στόχος των 70,7 δισ. ευρώ δεν είναι εφικτός

Ξεχείλωμα στις δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2011 διαπιστώνει η τρόικα, η οποία εκτιμά πλέον πως ακόμη και ο αναθεωρημένος στόχος των 70,7 δισ. ευρώ δεν είναι εφικτός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr, οι δαπάνες στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου ξεπέρασαν τα 63 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η μη εκταμίευση της έκτης δόσης στα μέσα Σεπτεμβρίου φρέναρε αναγκαστικά τα έξοδα του Δημοσίου και επέβαλε πολύ αυστηρή διαχείριση στα ταμειακά διαθέσιμα.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στο 11μηνο κατά 6,2% έναντι του 2010, αύξηση, που οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για τόκους και στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, αλλά και στην αύξηση των δαπανών για την πληρωμή των εγγυήσεων, που καταπίπτουν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 11μηνο το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΠ - ΟΤΕ είχαν ξεπεράσει το 100% της ετήσιας τους επιχορήγησης, ήτοι τα 11,2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί για το 2011.

Πλέον, ο στόχος του 2011 για πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ύψους 51,83 δισ .ευρώ εγκαταλείπεται, με την τελική αναθεώρηση να αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε η τρόικα θα επιστρέψει εκ νέου στην Αθήνα.

Προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαχείριση των δαπανών, η τρόικα θα εγκαταστήσει επιτρόπους στα μεγάλα υπουργεία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που θα έχουν ως αποστολή τον έλεγχο και την περιστολή των εξόδων, που σχετίζονται με αποδοχές και συντάξεις, πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές, με καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες, με μεταβιβαστικές πληρωμές, με δαπάνες εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης πλην τόκων και χρεολυσίων, με απαλλοτριώσεις, αγορές ακινήτων, κατασκευές, συμμετοχές, με τις επιχορηγήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων και με τα εξοπλιστικά προγράμματα.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης