Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ξεχείλωμα στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2011 διαπιστώνει η τρόικα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εκτιμούν ότι ακόμη και ο αναθεωρημένος στόχος των 70,7 δισ. ευρώ δεν είναι εφικτός

Ξεχείλωμα στις δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2011 διαπιστώνει η τρόικα, η οποία εκτιμά πλέον πως ακόμη και ο αναθεωρημένος στόχος των 70,7 δισ. ευρώ δεν είναι εφικτός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr, οι δαπάνες στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου ξεπέρασαν τα 63 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η μη εκταμίευση της έκτης δόσης στα μέσα Σεπτεμβρίου φρέναρε αναγκαστικά τα έξοδα του Δημοσίου και επέβαλε πολύ αυστηρή διαχείριση στα ταμειακά διαθέσιμα.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στο 11μηνο κατά 6,2% έναντι του 2010, αύξηση, που οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για τόκους και στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, αλλά και στην αύξηση των δαπανών για την πληρωμή των εγγυήσεων, που καταπίπτουν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 11μηνο το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΠ - ΟΤΕ είχαν ξεπεράσει το 100% της ετήσιας τους επιχορήγησης, ήτοι τα 11,2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί για το 2011.

Πλέον, ο στόχος του 2011 για πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ύψους 51,83 δισ .ευρώ εγκαταλείπεται, με την τελική αναθεώρηση να αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε η τρόικα θα επιστρέψει εκ νέου στην Αθήνα.

Προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαχείριση των δαπανών, η τρόικα θα εγκαταστήσει επιτρόπους στα μεγάλα υπουργεία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που θα έχουν ως αποστολή τον έλεγχο και την περιστολή των εξόδων, που σχετίζονται με αποδοχές και συντάξεις, πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές, με καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες, με μεταβιβαστικές πληρωμές, με δαπάνες εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης πλην τόκων και χρεολυσίων, με απαλλοτριώσεις, αγορές ακινήτων, κατασκευές, συμμετοχές, με τις επιχορηγήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων και με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο