Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.-Π. προς το Υ.Ο. για την υποβολή Ε9

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απ.Αναγ.Μον. Πρωτ. Αθηνών 5581/2009 ΑΜ: 27961/Ειδ. 5968/2009
Ρεθύμνης 17 Τ.Κ. 185-33 Πειραιάς – E-mail: [email protected]

Πειραιάς, 12 Δεκεμβρίου 2011

Προς  
ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  κ. Δημήτρη Σταματόπουλο,

Κοινοποίηση:

1. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ & ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο,
2. Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, κ. Χάρη Θεοχάρη ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
                           
  
Κύριοι,
πριν από λίγες ημέρες (05-12-2011)  δόθηκε προς χρήση από την Γ.Γ.Π.Σ. η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε9,  την οποία αναμέναμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Μία εφαρμογή, η φιλοσοφία της οποίας κινείται πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τις αντίστοιχες προχειρότητες του παρελθόντος.

Αλλά μια εφαρμογή για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται κάτι παραπάνω από εμφάνιση και δομή, διότι, πολύ απλά, από το όμορφο εμφανισιακά όχημα  λείπει το καύσιμο, το τιμόνι και τα όργανα ελέγχου.
 
Διαβάζοντας την ΠΟΛ.1245/2.12.2011, διαπιστώνουμε μεταξύ άλλων τα εξής:

α) αναφέρετε πως η εφαρμογή «επιτρέπει τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό…». Η έκφραση «επιτρέπει» είναι απολύτως ανακριβής καθώς η εφαρμογή ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον έλεγχο, την πιθανή διόρθωση και κατόπιν την οριστικοποίηση των οικονομικών ετών 2009 και 2010, προκειμένου να συμπληρωθεί  και υποβληθεί η δήλωση του οικονομικού έτους 2011.

β) αναφέρετε πως «δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούμε για τα στοιχεία της περιουσιακής μας κατάστασης που υπάρχουν την 01/01/2009 από τις δηλώσεις Ε9 που έχουν μέχρι στιγμής επεξεργαστεί». Μας δηλώνετε δηλαδή εμμέσως μεν, σαφώς δε, ότι δεν έχουν επεξεργαστεί έως και σήμερα όλες οι υποβληθείσες  (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα) δηλώσεις Ε9 των οικονομικών ετών 2009 και 2010. Και ζητάτε από τους φορολογούμενους να πράξουν σε λίγες ημέρες, ότι δεν έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου 2 χρόνια τώρα!!!  

Και δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε:

α) Αφού είναι σαφές πως την εφαρμογή θα την χρησιμοποιήσουν μόνο οι υπόχρεοι σε δήλωση Ε9 οικονομικού έτους 2011,οι μη υπόχρεοι σε αυτή την δήλωση, πώς θα αντιληφθούν την τυχόν εσφαλμένη, στα δικά σας αρχεία και με δική σας υπαιτιότητα, εικόνα της περιουσίας τους;

β) Πώς ακριβώς εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης για τους φορολογούμενους που υπέβαλλαν, εκπρόθεσμα, συμπληρωματικές δηλώσεις Ε9 οικονομικών ετών 2009 και 2010, πληρώνοντας, προφανώς, τα αντίστοιχα πρόστιμα, τη στιγμή που όσοι δεν το έπραξαν μπορούν τώρα κάλλιστα να «επεξεργαστούν» και να «μεταβάλλουν» την περιουσία τους;
 
Με μεγάλη λύπη και  απογοήτευση διαπιστώνουμε πως:

α) Και πάλι βρισκόμαστε μπροστά σε μια χαώδη κατάσταση, την οποία μας ζητάτε, για πολλοστή φορά, να εξομαλύνουμε, για λογαριασμό των πελατών μας, μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, περίπου 15 ημερών !!!

β) Μας υποχρεώνετε να επωμιστούμε το βάρος της δημιουργίας του Εθνικού Περιουσιολογίου μέσα από μία εφαρμογή η οποία, αφενός δεν περιλαμβάνει στην βάση των δεδομένων της πολλά από τα, ήδη υποβληθέντα, στοιχεία ακινήτων των παλαιότερων χειρόγραφων Ε9 , ετών 2005 έως 2010, αφετέρου τα όσα περιλαμβάνει  από τυχόν ηλεκτρονικές υποβολές Ε9 των παραπάνω ετών, είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ανακριβή.

Καθίσταται έτσι προφανές ότι

α) Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί, όσο το δυνατόν ταχύτερα και ορθότερα, η δημιουργία του Περιουσιολογίου , όπως εμφατικά αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας, ο απαιτούμενος συνδυασμός ενεργειών είναι ένας και μοναδικός:  Έλεγχος και άμεση διόρθωση των λανθασμένων στοιχείων όλων των δηλώσεων των ακινήτων από την αρχή, και φυσικά καταχώρηση των ανύπαρκτων, για εσάς, στοιχείων, καίτοι -το επαναλαμβάνουμε αυτό- οι φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει, ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα, τις σχετικές δηλώσεις Ε9, ως όφειλαν.
 
β) Για να υπάρξει ένα  ολοκληρωμένο Εθνικό Περιουσιολόγιο έως και την χρήση του 2011, και να αποσταλούν  έγκαιρα και εντός χρονοδιαγράμματος για την κάλυψη των αντίστοιχων κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού, τα εκκαθαριστικά  για την ακίνητη περιουσία, η παραπάνω εργασία δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να ολοκληρωθεί, με ορθότητα και ακρίβεια, νωρίτερα από το τέλος Οκτωβρίου 2012, ημερομηνία κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί η  υποβολή και η επεξεργασία όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.
 
Θεωρώντας ότι μόνο η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να διασφαλίσει την ορθότερη και ταχύτερη ολοκλήρωση του Περιουσολογίου, και αποκλείοντας, οριστικά και αμετάκλητα, την χειρόγραφη μορφή, από την στιγμή που έχει αποδειχτεί περίτρανα πώς κάθε δήλωση Ε9 που υποβάλλεται χειρόγραφα, την τελευταία εικοσαετία, παραμένει σε όλη την διάρκεια της ζωής της χειρόγραφη και σκονισμένη, ξεχασμένη σε κάποιο υπηρεσιακό συρτάρι ή ράφι, ζητάμε:

α) Όλες οι δηλώσεις να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά, ακόμα και αυτές για τις οποίες υπάρχει αδυναμία έκδοσης κωδικών πρόσβασης (ηλικιωμένοι, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, αναλφάβητοι κλπ ), είτε μέσω των πιστοποιημένων λογιστικών γραφείων, είτε μέσω των ΚΕΠ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: Να εξασφαλισθεί πλήρως η παντελώς απρόσκοπτη είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9, χωρίς περιορισμούς (π. χ. ΑΦΜ λήγον σε 1 κλπ),  χωρίς το σύστημα να «κρεμάει», να «σέρνεται» ή να εμφανίζει μηνύματα τύπου «error…» ή και άλλα ακαταλαβίστικα, οποιαδήποτε ώρα και οποιαδήποτε ημέρα του έτους.

β) Όχι πλέον ανούσιες παρατάσεις. Ας  ακουστεί, επιτέλους, η δική μας άποψη, αφού και σε αυτό το εγχείρημα, με σκοπό την επιτυχία του, αναλαμβάνουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και εσείς οφείλετε να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια που κατέβαλε και θα καταβάλει ο κλάδος μας. Η εύκολη λύση, στην οποία μας κατευθύνετε αναγκαστικά, αυτή της οριστικοποίησης με το πάτημα ενός κουμπιού των υπηρεσιακών λαθών του παρελθόντος, μόνο πρόσθετα προβλήματα θα επιφέρει και τίποτε άλλο. Και εμείς δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αντιλαμβάνεσθε ποιος θα είναι ο εκτεθειμένος…

Οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει πλέον τα ειωθότα. Πρέπει να βρούμε επιτέλους ένα ρυθμό ως κοινωνία και ως Κράτος. Αυτό όμως πρέπει να γίνει μεθοδικά, με ορθολογική πρόβλεψη, με πρόγραμμα και με οργάνωση  και όχι πρόχειρα, άναρχα και άτσαλα, επιτιθέμενοι και πάλι στου «κασίδη το κεφάλι».Για το Δ. Σ.

Η πρόεδρος                                              
Ειρήνη Γιαννουλάτου                               

Ο Γενικός Γραμματέας
Σωκράτης Μανωλέλλης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description pank | Δεκεμβρίου 12, 2011 5:52 μ.μ. | Reply
Εύγε! Αρκετά εκκωφαντικό το "μαργαριτάρι" στις οδηγίες για το Ε9 : "επιτρέπει τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό..."
image description internet | Δεκεμβρίου 12, 2011 7:05 μ.μ. | Reply
Πολύ καλή επιστολή. το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν το τέλος Οκτωβρίου. χρόνος για Ε9 θα υπάρχει μόνο τον Οκτώβρη. αλλά πολλά Ε9 δεν είναι καθόλου περασμένα μέσα και κάποιοι έχουν 15 σελίδες Ε9. πράγμα που σημαίνει 1 μέρα μόνο για έναν! φυσικά χωρίς πληρωμή.
άσε που θα πρέπει να είναι μπροστά ο φορολογούμενος για να σου δείξει που είναι το σπίτι του, που εννοείται ότι δεν καταλαβαίνει και θα σου λέει δίπλα στο φούρνο του Μανώλη... και θα σε περνάει και για χαζό που δεν καταλαβαίνεις.
image description DIMIS-ELEN | Δεκεμβρίου 13, 2011 1:09 μ.μ. | Reply
Άριστη επιστολή...... Επιτέλους γράφονται ακριβώς όλα όσα σκεφτόμαστε λέξη προς λέξη....
image description deapzsn | Δεκεμβρίου 14, 2011 10:15 π.μ. | Reply
Μπράβο μπράβο μπράβο....
image description JOHN1976 | Δεκεμβρίου 14, 2011 1:22 μ.μ. | Reply
Μπράβο.Όταν απαιτούν από εμάς θα πρέπει και εμείς να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και όχι να επαιτούμε.....
image description BILLBEAR | Δεκεμβρίου 31, 2012 6:29 μ.μ. | Reply
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΘΕΡΜΑ... ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ "ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ" ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΜΑΣΗΜΑΤΑ...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο