Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα νέα μέτρα, που φέρνει η τρόικα για την επόμενη τριετία.

12 Δεκέμβριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Ανατροπές σε εργασιακά, Δημόσιο και φορολογία φέρνουν στις αποσκευές τους οι επικεφαλής της τριμερούς.
Η κατάρτιση του νέου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας, που θα δεσμεύει την Ελλάδα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014, θα βρεθεί σήμερα το πρωί, στις 11.00, στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), θα δώσει συνέντευξη τύπου, στις 16.00, όπου θα αναφερθεί διεξοδικά στο περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης και στις ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου.
 
Η βάση των διαβουλεύσεων για το νέο μνημόνιο θα είναι η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το σχετικό κείμενο έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (βλ. 5η αναθεώρηση) και περιλαμβάνει μια σειρά από ανατροπές σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και της πολιτικής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:
 •“Η κυβέρνηση θα προωθήσει τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να εξετάσει παραμέτρους της αγοράς εργασίας, που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας στο σύνολό της. Ο στόχος είναι η σύναψη μιας εθνικής τριμερούς συμφωνίας αντιμετώπισης των μακροοικονομικών προκλήσεων για την οικονομία, που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα. Όλες οι παράμετροι, που έχουν αντίκτυπο στο κόστος εργασίας, πρέπει να είναι ανοικτές προς συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των κατώτατων ημερομίσθιων και της εθνικής συλλογικής σύμβασης, και της διαφοράς μη-μισθολογικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εισφορών”.
 •“Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αλλάξει την υπάρχουσα κουλτούρα της επίλυσης διαφορών. Αυτό μπορεί να λάβει χώρα με την ενθάρρυνση των ιδιωτών και επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν εξωδικαστικούς τρόπους επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση. Κατά συνέπεια, πρέπει να επιταχυνθεί η έγκριση των κανόνων εφαρμογής του νέου νόμου για τη μεσολάβηση και ειδικά μέτρα για την προώθηση και τη βελτίωση της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών”.
 •“Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποσκοπεί στην απλούστευση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, που θα επιτρέψει την μείωση των φορολογικών συντελεστών με ένα συνετό και φορολογικά ουδέτερο τρόπο. Αυτό σχετίζεται με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, το ΦΠΑ, καθώς και τις κοινωνικές εισφορές”.
 
Στην έκθεση των 180 σελίδων προβλέπονται ακόμη:
 •νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό,
 •νέες περικοπές στις διοικητικά καθοριζόμενες αμοιβές των ελευθέρων επαγγελματιών,
 •παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια,
 •η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας το 2012,
 •η μονιμοποίηση του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ,
 •η μη διατήρηση μειοψηφικών πακέτων του Δημοσίου σε κρίσιμες ΔΕΚΟ, που θα αποκρατικοποιηθούν,
 •η πώληση μετοχών των τραπεζών που θα κρατικοποιηθούν,
 •η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου και η επίβλεψη της διαδικασίας από επιτρόπους,
 •η επιτροπεία του μηχανισμού συλλογής φορών από την τρόικα,
 •αλλά και νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2012,2013 και το 2014 που αθροιστικά ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.
 
Μετά από τις διαδοχικές συσκέψεις με υπουργούς της kυβέρνησης, που θα διαρκέσουν έως τις 16 Δεκεμβρίου, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο για να συνεχίσει τις συνομιλίες.
 
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναφερθεί και στην τεχνική υποστήριξη, που θα παράσχουν στην ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσεως (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν.
 
Η τεχνική υποστήριξη θα αφορά στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και στην εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα εστιάζει στην βελτίωση του φορεισπρακτικού μηχανισμού, στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τομείς για τους οποίους καταρτίζει ήδη ειδικές πολιτικές.

Πηγή 24h.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης