Η τρόικα κόβει και στον ιδιωτικό τομέα 13ο και 14ο μισθό.

Οικονομικές Ειδήσεις

12 Δεκέμβριος 2011
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν μεταξύ άλλων η ακύρωση των αυξήσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η μείωση των κατώτατων αποδοχών, καθώς και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Taxheaven.gr

Επώδυνες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει η ατζέντα της τρόικας, που ξεκινά από αύριο τον νέο γύρο ελέγχου και αξιολόγησης της πορείας του Μνημονίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν μεταξύ άλλων η ακύρωση των αυξήσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η μείωση των κατώτατων αποδοχών, καθώς και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής.

Παράλληλα η τρόικα αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα επέκτασης και ενίσχυσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως η εκ περιτροπής εργασία, το μειωμένο ωράριο και τα τετραήμερα, καθώς και της προώθησης των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Οι δανειστές μας θεωρούν μείζονος σημασίας ζήτημα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας την περιστολή του μη μισθολογικού κόστους που αφορά στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και αναμένεται να ζητήσουν τη μείωσή τους. Επίσης θα θέσουν θέμα άρσης των εμποδίων και των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα για την ένταξη επιχειρήσεων σε προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και απασχόλησης εργαζομένων με μειωμένο μισθό (νέοι έως 25 ετών που αμείβονται με το 80% του κατώτατου μισθού). Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, εμφανίζεται αντίθετος στις παραπάνω αλλαγές, θεωρώντας ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση παλιών εργαζομένων με νέους με χαμηλότερες αμοιβές, πράγμα που δεν θα επιφέρει αύξηση της απασχόλησης.

Πέραν των εργασιακών, η τρόικα θα ελέγξει την πορεία υλοποίησης και την απόδοση των μέτρων για τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και θα κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν να τεθεί θέμα για νέο γύρο ανατροπών στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, με μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας.

Πηγή Ημερησία