Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέα Συνθήκη μόνο για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφωνούν επί της αρχής στους νέους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα. Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα τεθεί σε εφαρμογή ήδη από τον Ιούλιο

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή να αυστηροποιήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ και για τα 27 της κράτη-μέλη.

Μετά από 10 ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ευρωζώνης σημείωσαν μικρή μόνο πρόοδο πέρα από τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν προς τη δημιουργία ενός "δημοσιονομικού συμφώνου".

"(Η απόφαση) θα αποτελέσει τη βάση για ένα καλό δημοσιονομικό σύμφωνο και μεγαλύτερη πειθαρχία στη οικονομική πολιτική των κρατών μελών της ευρωζώνης", είπε ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi εξερχόμενος της συνόδου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy επεδίωκαν τη συμφωνία όλων των κρατών μελών της ΕΕ για αλλαγή της Συνθήκης. Η Βρετανία αρνήθηκε, ωστόσο, να στηρίξει την κίνηση, λέγοντας ότι θέλει εγγυήσεις που θα προστατεύουν τον χρηματοοικονομικό της κλάδο.

O Sarkozy και η Merkel δήλωσαν επομένως ότι η νέα διακυβερνητική συνθήκη θα υπογραφεί από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και οποιοδήποτε άλλο κράτος που θέλει να συμμετάσχει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπογραφεί από 25 κράτη, με τη Βρετανία και πιθανότατα την Ουγγαρία να μένουν εκτός.

"Aυτή η Σύνοδος θα μείνει στην ιστορία", είπε ο Sarkozy. "Θα προτιμούσαμε μία μεταρρύθμιση των συνθηκών και για τους 27. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας της στάσης των Βρετανών φίλων μας. Επομένως, θα είναι μία διακυβερνητική συνθήκη των 17, αλλά ανοιχτή και για άλλους".


Reuters
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο