Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αποσαφήνιση του σκηνικού για τον ΦΠΑ ακινήτων

Σε αποσαφήνιση του σκηνικού που διέπει την επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα ακίνητα όσον αφορά τους κατασκευαστές και τους πωλητές και σε πρόληψη της φοροδιαφυγής στον χώρο της οικοδομής, καθώς και τα δημόσια έσοδα, αποσκοπούν οι δύο αποφάσεις που πρόκειται να εκδώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας...

Σε αποσαφήνιση του σκηνικού που διέπει την επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα ακίνητα όσον αφορά τους κατασκευαστές και τους πωλητές και σε πρόληψη της φοροδιαφυγής στον χώρο της οικοδομής, καθώς και τα δημόσια έσοδα, αποσκοπούν οι δύο αποφάσεις που πρόκειται να εκδώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας.

Ειδικότερα, ουσιαστικό έλεγχο θα μπορούν να ασκούν οι προϊστάμενοι των εφοριών στους κατασκευαστές για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα ακίνητα, μετά και την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τους πίνακες για το προϋπολογιστικό κόστος (η ΠΟΛ 1048/2006 αναφορικά με τον τύπο, το περιεχόμενο, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής του ειδικού εντύπου απεικόνισης προϋπολογιστικού κόστους της οικοδομής και της κατανομής αυτού στις επί μέρους ιδιοκτησίες δημοσιεύθηκε στην ΕΞΠΡΕΣ της περασμένης Τρίτης).

Στα ζητούμενα των επόμενων αποφάσεων περιλαμβάνεται ο καθορισμός λεπτομερώς του πλαισίου της δράσης των ΔΟΥ προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα «συναλλαγών». Ο κ. Μπέζας, με την πέμπτη και τελευταία κατά σειρά απόφαση για τον ΦΠΑ -αυτή αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας- θα καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους τους εφόρους για την είσπραξη του ΦΠΑ. Παράλληλα, θα δημοσιοποιεί και τον «μαθηματικό τύπο» για τον υπολογισμό του ΦΠΑ, ενώ θα επισημαίνει στους ελεγκτές ότι πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τόσο τον τύπο, όσο και το πλαίσιο που θεσπίζεται με τις προηγούμενες τέσσερις αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη απόφαση για το «Προϋπολογιστικό κόστος», σε συνδυασμό με την τήρηση «Βιβλίου Κοστολογίου» αφενός δίδει βαρύνουσα σημασία στο κόστος κατασκευής και αφετέρου θέτει 11 «αντικειμενικά κριτήρια» για τον υπολογισμό του ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι με το ειδικό «Βιβλίο κοστολογίου οικοδομών», το οποίο θα τηρούν πλέον υποχρεωτικά όλοι όσοι κατασκευάζουν ή πωλούν -κατ’ επάγγελμα- οικοδομές, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θέτει «αντικειμενικά κριτήρια» και θεσπίζει αυστηρότατο πλαίσιο για να διασφαλίσει πλήρως την καταβολή του ΦΠΑ.

Η τήρηση του βιβλίου αυτού έχει θεσπιστεί με σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Αντ. Μπέζα και περιλαμβάνει ακόμα και την αντιπαροχή, αλλά και τις υπεργολαβίες. Σύμφωνα με τον νόμο για την εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα, ο έλεγχος των κατασκευαστών οι οποίοι θα καταβάλλουν τον ΦΠΑ θα διενεργείται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, ενώ όπως είχε δηλώσει ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ο υφυπουργός Οικονομικών «καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια που δεν θα επιτρέπουν στους εφόρους να αυθαιρετούν».
Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο