Μπαρόζο: Εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Οικονομικές Ειδήσεις

7 Δεκέμβριος 2011
Μοναδική περίπτωση στην ευρωζώνη χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt. Στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε ως πιθανή την αποχώρηση της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και εκτίμησε ότι δεν απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ. Taxheaven.gr

«Αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να σκεφθούμε το ενδεχόμενο μίας ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε άλλη χώρα το «κούρεμα» του χρέους - θέμα που, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα από τα κυριότερα ζητήματα που θα εξετασθούν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Εξίσου σημαντικό θέμα χαρακτήρισε και την απλοποίηση των διαδικασιών με τις οποίες μία χώρα θα μπορεί να λάβει βοήθεια από τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης (ESM).
 
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ανοιχτός σε πιθανές αλλαγές των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών.

«Εάν οι χώρες-μέλη θεωρούν ότι οι συνθήκες θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε τα καθήκοντά μας όσον αφορά τη σταθερότητα και την υπευθυνότητα να φτάσουν ένα υψηλότερο νομικό επίπεδο, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι», είπε.

Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχουν «πολύπλοκες» και «σχετικά απλές» μέθοδοι για την αλλαγή των συνθηκών.

«Ορισμένες αλλαγές στις συνθήκες μπορούν να πραγματοποιηθούν σχετικά γρήγορα: τέσσερις με πέντε μήνες είναι ρεαλιστικό κατά τη γνώμη μου, ανάλογα με το είδος των αλλαγών στις συνθήκες», τόνισε.

Πηγή Τα Νέα