Εντατικοί έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Οικονομικές Ειδήσεις

6 Δεκέμβριος 2011
Ζητήθηκε το άνοιγμα περισσότερων από 3.000 τραπεζικών λογαριασμών. Taxheaven.gr

Το «άνοιγμα» περισσότερων από 3.000 τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν ζητήσει οι επιχειρησιακές και οι περιφερειακές διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών το διάστημα 2010-2011, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν υποβάλει στο υπουργείο 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τον έλεγχο της νομιμότητας των υψηλών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, των εμβασμάτων προς το εξωτερικό και των μετοχών και ομολόγων.
 
Ο κ. Οικονόμου διευκρινίζει ότι οι έλεγχοι που ζητήθηκαν σε πλέον των 3.000 τραπεζικών λογαριασμών, ανήκουν σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ιατρούς, δικηγόρους, παράγοντες ποδοσφαίρου, κ.α.
 
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει «αποφασιστική πολιτική βούληση» και σχέδιο με ξεκάθαρο στόχο τον συστηματικό έλεγχο και τη δέσμευση των παράνομα κτηθέντων.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα ερωτήματα που είχαν θέσει προς το υπουργείο Οικονομικών ήταν και αυτό για τον «άμεσο έλεγχο καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, κ.λπ., για τον αποτελεσματικό έλεγχο πόθεν έσχες υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων, διευθυντών υπουργείων, έλεγχο του συνόλου της ιεραρχίας κρατικών αξιωματούχων, όλων των οργανισμών των ΔΕΚΟ και της αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, των χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών των κλάδων υψηλής φοροδιαφυγής, γιατρών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, μηχανικών, εργολάβων, προμηθευτών του δημοσίου κ.λπ.».
 
Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων είναι προς όλες τις κατευθύνσεις για την αποτροπή και την καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά εκδηλώνονται.
 
Αναφέρεται επίσης στους τακτικούς και λοιπούς ελέγχους από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες καθώς και από ειδικά συνεργεία ελέγχου ανάλογα με τη σπουδαιότητα και τα πραγματικά δεδομένα της κάθε υπόθεσης και την άρση του τραπεζικού απορρήτου εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
 
Πηγή newsbeast.gr