Αποτελέσματα live αναζήτησης

Με δάνειο-μαμούθ θα πληρωθούν οι συντάξεις από το ΙΚΑ.

6 Δεκέμβριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Με υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα από τις εισφορές.
Με δάνειο-μαμούθ θα πληρωθούν οι συντάξεις από το ΙΚΑ.

Με υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα από τις εισφορές.

Τα δώρα των Χριστουγέννων των συνταξιούχων του ΙΚΑ εξαρτώνται από την εκταμίευση της 6ης δόσης και οι συντάξεις της επόμενης διετίας από ένα νέο δάνειο-μαμούθ 3 δισ. ευρώ, με υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα από τις εισφορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, με δεδομένο ότι και το 2012:
 
α) Θα συνεχιστεί -για πέμπτη συνεχή χρονιά- η ύφεση (από -2,5% έως -2,8%), τα έσοδα του ΙΚΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 12% ακόμη (μείον 1,44 δισ. ευρώ).
 
β) Ο κρατικός προϋπολογισμός, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2012, θα αδυνατεί να καλύψει το κόστος συνταξιοδότησης.
 
γ) Απορρίπτεται -προς το παρόν τουλάχιστον- νέα μείωση των συντάξεων (προεκλογική χρονιά, βάθυνση της ύφεσης, φτώχεια στο σύνολο των συνταξιούχων), προκύπτει αδήριτη η ανάγκη για την εύρεση πρόσθετων πόρων για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις.
 
Προείσπραξη οφειλών
 
Σε αυτό το περιβάλλον, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τη λύση του δανεισμού μέσω της υποθήκης των πρόσθετων εσόδων του ΙΚΑ από τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών προς το ίδρυμα (75 - 100 εκατ. τον χρόνο).
 
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύναψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) 3 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-13, η οποία θεωρείται και η χειρότερη για τα οικονομικά της χώρας και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Και προκειμένου να μην εγγραφεί αυτό το ποσό στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα (γενικής κυβέρνησης), θα επιδιωχθεί να γίνει με τη μέθοδο της προείσπραξης οφειλών. Δηλαδή, το ΙΚΑ θα εκχωρήσει τα πρόσθετα έσοδα από τη ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2014-20 (έως και 5 δισ. ευρώ μείον το προεξοφλητικό επιτόκιο) ώστε η ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα χρήσης του ιδρύματος την προσεχή διετία.
 
Πρόσθετα, και πέραν των επιπλέον εσόδων του διαστήματος 2014-20 -που θεωρείται ενάρετη περίοδος κάποιας οικονομικής μεγέθυνσης και αντιστροφής της ύφεσης που βιώνουμε-, η διοίκηση του ΙΚΑ εμφανίζεται διατεθειμένη το υπό διαπραγμάτευση δάνειο με την ΕΤΕπ να είναι ενυπόθηκο. Δηλαδή, το ΙΚΑ να δεχθεί προσημείωση επί των ακινήτων (Μακεδονία Παλλάς κ.ά.) ώστε αυτό το ποσό του δανείου, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1,4% του ΑΕΠ, να μην εγγραφεί στο κρατικό έλλειμμα.
 
Τόσο η προείσπραξη ενός μέρους των εσόδων του ΙΚΑ όσο και η υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας, ουσιαστικά, δηλαδή, η υπονόμευση των συντάξεων του μέλλοντος, δείχνουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος, λόγω της ύφεσης, της ανεργίας, αλλά και των μη ελέγχων στην αγορά (σ.σ.: οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ζητούν επιμίσθιο για να ενταθούν οι έλεγχοι).
 
Ως προς τα Δώρα των Χριστουγέννων, θα πληρωθούν εάν η χώρα λάβει -τελικά- την 6η δόση και έτσι εξυπηρετήσει κανονικά τα λήγοντα (εντός του Δεκεμβρίου) ομόλογα του Δημοσίου, ύψους 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 βρίσκεται στην κατοχή των ασφαλιστικών ταμείων (950.000 ευρώ το ΙΚΑ). Για τις συντάξεις του Ιανουαρίου (πληρώνονται στις 22 Δεκεμβρίου), απαιτείται προκαταβολή της κρατικής ενίσχυσης του 2012.
 
 Πηγή newsbeast.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης