Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μείωση παρουσίασε το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Περαιτέρω μείωση εμφάνισε το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το συνολικό υπόλοιπο των δανείων του ιδιωτικού τομέα στο τέλος Οκτωβρίου υποχώρησε στα 251,1 δισ. ευρώ έναντι 252,9 δισ. ευρω που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αρνητική καθαρή ροή ύψους 510 εκατ. ευρω τον Οκτώβριο, καθώς οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις κατά το ποσό αυτό. Ωστόσο σε ετήσια βάση ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Οκτώβριο παρέμεινε (αρνητικός πάντα) αμετάβλητος στα ίδια επίπεδα με αυτά του Οκτωβρίου (-2,2%).

    Πιο αναλυτικά στις επιχειρήσεις η κατάσταση εμφάνισε οριακή βελτίωση καθώς τον μήνα αυτό καταγράφηκε μία καθαρή ροή χρηματοδότησης ύψους 225 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής ροής 584 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο. Έτσι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα σε σχέση με πέρυσι εμφάνισε τον Οκτώβριο μία μείωση κατά 0,4% έναντι μειώσεως 0,9% που είχε παρατηρηθεί τον προηγούμενο μήνα.

    Η μεγαλύτερη αύξηση στη χρηματοδότηση σε σχέση με πέρυσι (κατά 12,4%) εμφανίζει ο κλάδος του ηλεκτρισμού - φωταερίου και έπεται αυτός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (με 7,6%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη μείωση κατά 4,7% εμφανίζει η χρηματοδότηση της γεωργίας.

    Το Χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στα 113,9 δισ. ευρώ από 114,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε ετήσια βάση η χρηματοδότηση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 5,7% έναντι μείωσης 5,1% τον Σεπτέμβριο. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζουν σε σχέση με πέρυσι (κατά 6,7%) οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να μειωθεί στα 33,4 δισ.ευρώ. Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εμφανίζουν σε σχέση με πέρυσι μείωση κατά 2,4% με αποτέλεσμα το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να περιοριστεί στα 78,8 δισ. ευρώ.  

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο