Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο οι υπόχρεοι υποβολής «Πόθεν Εσχες».

Μετά τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός και για τους υπόχρεους σε πόθεν έσχες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, πολιτικοί, δικαστικοί, στελέχη τραπεζών αλλά και πρόεδροι και μέλη επιτροπών για τις κρατικές προμήθειες.

Πρόκειται για πρωτοβουλία, η οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, εντάσσεται στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει το υπουργείο σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παράλληλα με τη νομοθετημένη άρση του τραπεζικού απορρήτου, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να γνωρίζει ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό.

Ειδικά για το τελευταίο θέμα ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από την ΕΕ για τέτοιου είδους συμβάσεις, όπως αυτή που υπέγραψε η Βρετανία με την Ελβετία, πλην όμως βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές, καθώς οι συμβάσεις αυτές είναι απολύτως αναγκαίες για τα ελληνικά δεδομένα για μία πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής.

Επιχειρώντας να καταδείξει το αδικαιολόγητο των όποιων αντιδράσεων απέναντι σε μία επικείμενη συμφωνία, χαρακτήρισε το όλο θέμα που επανέρχεται τώρα με τη μορφή αποριών ή σχολίων, παράδοξο τη στιγμή που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Σε ό,τι αφορά στο πόθεν έσχες ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» και εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που ασκούν μεγάλη επιρροή στη δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή. Σημειώνεται ότι ήδη με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) μιας σειράς κρατικών αξιωματούχων θα πρέπει να διαβιβάζονται στο εξής στη ΓΓΠΣ. Υπόχρεοι σε αυτό, μεταξύ άλλων, είναι:

1. Οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων και της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, οι γενικοί γραμματείς περιφερειών καθώς και οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι διορίζονται με πράξη μονομελούς ή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου.

2. Οι πρόεδροι των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι νομάρχες, οι βοηθοί νομάρχες, οι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών, καθώς, επίσης, οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των αμιγών ή μικτών επιχειρήσεων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

3. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη των δημαρχιακών επιτροπών καθώς και οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των αμιγών ή μικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων, κοινοτήτων και δήμων και κοινοτήτων.

4. Οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι και οι γενικοί διευθυντές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

5. Οι πρόεδροι και τα μέλη των επιτροπών διενέργειας και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων διαγωνισμών για τις προμήθειες των κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων

6. Οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί, καθώς επίσης τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

7. Οι πρόεδροι, οι διοικητές, οι υποδιοικητές και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων.

8. Οι μέτοχοι και εταίροι κάθε μορφής εταιρειών, οι οποίες κατέχουν άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών.

9. Οι μέτοχοι και εταίροι κάθε μορφής εταιρειών, οι οποίες εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας.

10. Οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών καθώς και όσοι παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έκδοσης εντύπων ή σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης με σύμβαση εργασίας ή έργου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Οι πιέσεις της ΕΕ προς Γερμανία και Βρετανία για διαφύλαξη της ανωνυμίας των καταθετών και άμεση αναθεώρηση των σχετικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει με την Ελβετία επηρεάζει άμεσα και την επικείμενη συμφωνία Ελλάδος - Ελβετίας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του στη Βουλή ρωτά την κυβέρνηση εάν προτίθεται να διατηρήσει την ανωνυμία των καταθετών κατά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας για την άρση του απορρήτου των καταθέσεων με την Ελβετία. Πέραν αυτού ρωτά ο βουλευτής, αν θα αλλάξει η πανθομολογούμενη ανεπαρκής νομοθεσία για τον έλεγχο των βουλευτών και άλλων δημόσιων προσώπων.


Πηγή Το Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο