Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εμμονή… έως υπερβολής για έγγραφες δεσμεύσεις.

 «ΘEΛOYME να εκφραστούν οι δεσμεύσεις γραπτώς και από τους βασικούς πολιτικούς ηγέτες», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο (που αργότερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι).

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ προειδοποίησε ότι θα πρέπει να έχει στα χέρια του τις δεσμεύσεις αυτές για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου πριν από τη σύνοδο της ευρωζώνης, που θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη. Διαφορετικά δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Oπως αναμενόταν, λοιπόν, ο πρόεδρος των «17» επανέλαβε λίγο πολύ στον πρωθυπουργό αυτά που άκουσε προχθές στις Βρυξέλλες από τους Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι: «Εάν θέλετε τα 8 δισ. της 6ης δόσης, στείλτε έγγραφες δεσμεύσεις και από τους Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά». Εκβιασμός; Oχι λένε οι κοινοτικοί, που έχουν ανέβει στο γερμανικό άρμα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει μια απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης επί της οποίας συμφώνησαν ομόφωνα τα χαράματα της 27ης Οκτωβρίου οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης, η οποία πρέπει να τεθεί σε ισχύ κατά γράμμα. Και επικαλούνται το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα των οποίων δεσμεύθηκαν γραπτώς για την εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης της οικονομίας. Αυτό που δεν λένε είναι ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη γενικά σε κάθε κίνηση των Αθηνών, ιδίως μετά το περίφημο δημοψήφισμα του Γ. Παπανδρέου. Aλλωστε μιλούν από θέση ισχύος και έχει αποδειχθεί ότι όποια χώρα είναι οικονομικά αδύναμη στην Ε.Ε. δεν έχει φωνή.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού, τον οποίο αποκάλεσε «ρεαλιστή ηγέτη που έχει ήδη δεσμευθεί ισχυρά ως προς τις αποφάσεις που έχουμε λάβει». Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η νέα κυβέρνηση "θα κάνει όλα τα βήματα που προβλέπονται στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου". Στη σύνοδο της ευρωζώνης την ερχόμενη Τρίτη, είπε, «θα συζητήσουμε την αποδέσμευση της 6ης δόσης και είμαι αισιόδοξος ότι στο μεσοδιάστημα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε θετική απάντηση». Βέβαια, υπό τον όρο ότι θα έχουν σταλεί από την Αθήνα οι έγγραφες δεσμεύσεις και από τους βασικούς πολιτικούς ηγέτες! Αν δεν υπάρξει διακομματική συναίνεση, είπε, η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν θα λάβει χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν για έκδοση ευρωομολόγων, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι δεν αποτελούν βραχυπρόθεσμη απάντηση στο πρόβλημα της ευρωζώνης. Για τον Λουκά Παπαδήμο "τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να προσφέρουν τρόπο για αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά η πιθανή αποτελεσματικότητά τους πρέπει να θεωρηθεί σε γενικότερο πλαίσιο".

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση (εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ανταλλαγή ομολόγων) και επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες θα ληφθούν μέτρα που όχι μόνο θα επιταχύνουν τη διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα σταθεροποιήσουν και την πραγματική οικονομία. Για το αίτημα-απαίτηση των κοινοτικών περί έγγραφης δέσμευσης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι "οι πολιτικοί ηγέτες θα κάνουν το καθήκον τους". Με άλλα λόγια θα συνυπογράψουν.

Σε ερώτηση για το ελληνικό έλλειμμα όταν ήταν επικεφαλής της Tραπέζης της Ελλάδος ο Λ. Παπαδήμος απάντησε ότι "ήμασταν πλήρως διαφανείς ως προς το έλλειμμα της εποχής εκείνης". Ερωτηθείς για τη σύνθεση της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι " δεν θα αλλάξει". Και για τις εκλογές είπε ότι "συμφωνήθηκε να γίνουν όταν η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τα καθήκοντά της". "Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία και η 19η Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική" πρόσθεσε.
 

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο