Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι είπε ο Ευ. Βενιζέλος στην βουλή σχετικά με τους οφειλέτες του δημοσίου και την δημοσιοποίηση των ονομάτων στο διαδύκτιο.

Αποσπάσματα ομιλίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

"Τώρα, σε σχέση με τα θέματα του κ. Παπαδημούλη, έδωσα στη Βουλή τους καταλόγους των φυσικών προσώπων που είναι οφειλέτες μεγάλων ποσών άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, τις επωνυμίες των νομικών προσώπων, επειδή δεν υπήρχε φραγμός προσωπικών δεδομένων τις δώσαμε μέσω διαδικτύου στη δημοσιότητα. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έθεσε μια σειρά από πολύ αυστηρούς όρους να ειδοποιήσουμε ατομικά τον καθένα, να ελέγξουμε εάν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση, να είναι οφειλές αμιγώς φορολογικές και όχι για άλλους λόγους εισπραττόμενες μέσω του ΚΕΔΕ. Και όλα αυτά, βεβαίως, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι δύσκολο να πληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, η δε δυσκολότερη προϋπόθεση είναι η ατομική ειδοποίηση.

Γι’ αυτό ψηφίσαμε διάταξη που μας επιτρέπει να κάνουμε ομαδική ειδοποίηση μέσω του Τύπου και του διαδικτύου. Αυτή, λοιπόν, η ομαδική ειδοποίηση, έγινε στις 18 Νοεμβρίου, 16 Νοεμβρίου το βράδυ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση, στις 18 δημοσιεύτηκε και αναρτήθηκε η πρόσκληση. Πρέπει να περάσουν 8 ημέρες, οι 8 αυτές ημέρες συμπληρώνονται την άλλη Παρασκευή, την Παρασκευή αυτής της εβδομάδος. Οπότε δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονομάτων αυτών.

Επίσης, έχω πει, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει επεξεργαστεί τους καταλόγους όσων εξήγαγαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό μη δικαιολογούμενα από την περιουσία ή το εισόδημά τους για τα έτη 2009-2010 και αναμένουμε τα στοιχεία του 2011. Εκεί επειδή θέλουμε φορολογικές διασταυρώσεις, θα είμαστε σε πολύ λίγες μέρες έτοιμοι και θα ζητήσουμε ξανά, έχουμε ζητήσει άδεια, προκειμένου να αναρτήσουμε και αυτά τα ονόματα, αλλά εκεί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, μεταξύ αυτών οι οποίοι είχαν νόμιμα τις καταθέσεις και αυτών που είχαν φορολογικό πρόβλημα. Διότι, όταν εξάγονται οι καταθέσεις αυτές σε κράτος-μέλος της ΕΕ, πρόκειται για νόμιμη ενδοκοινοτική κίνηση κεφαλαίου. Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα.

Η φορολογική υποχρέωση είναι αυτή που πρέπει να ελεγχθεί. Αλλά, αυτό ισχύει και για τις καταθέσεις που μένουν εδώ. Ας ξεκινήσουμε από αυτές που φεύγουν, γιατί εκεί έχουμε και ένα πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας, γιατί όλα αυτά μειώνουν τη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Άρα, βρισκόμαστε σε αυτό και έχω πει ότι εκεί θα είναι μια ευκαιρία να κάνουμε και μια γενικότερη κοινωνική και ηθική συζήτηση για διάφορα πράγματα.

Σε σχέση με την Ελβετία. Εμείς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, θέλουμε να συνάψουμε μια διμερή σύμβαση με την Ελβετία. Η Ελβετία δεν υπόκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Η Επιτροπή θέλει να κάνει η ΕΕ μια συμφωνία, με βάση το άρθρο 128. Δηλαδή, θέλει να κάνει διμερή εμπορική σχέση. Αυτό αργεί. Εμείς επειγόμεθα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό που μπορεί να κάνει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούμε να το κάνουμε και εμείς. Θα κάνουμε μια ίδια σύμβαση. Βεβαίως, εμείς έχουμε το μειονέκτημα ότι χρηματοδοτούμαστε από την τρόικα.

Απαντήστε μου πολιτικά: Θέλετε να προχωρήσουμε άμεσα -εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψω το προσύμφωνο με την Ελβετία- ή θέλετε να περιμένουμε τη συνολική συμφωνία με την ΕΕ;

Σας έχω εξηγήσει κατ' επανάληψη ότι η συμφωνία που έχει γίνει με τη Γερμανία και με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι διαζευκτική. Ο κάθε υποκείμενος σε έλεγχο επιλέγει. Ή πληρώνει ένα πολύ μεγάλο ποσό σε φόρο ή αποκαλύπτει το όνομά του και υπόκειται στον φορολογικό έλεγχο των ελληνικών αρχών. Εμείς έχουμε αποδεχθεί ό,τι έχει αποδεχθεί η εμπειρία η γερμανική και η βρετανική, που θεωρώ ότι είναι καλός οδηγός για εμάς. Διότι, εάν περιμέναμε να κάνουμε μια νέου τύπου συμφωνία Ελλάδος-Ελβετίας και δεν πηγαίναμε στα χνάρια των δύο μεγάλων χωρών που βαδίζουν μαζί μας, φοβούμαι ότι δεν θα καταλήγαμε πουθενά.
 
Αυτά που κάνουμε τους τελευταίους πέντε μήνες, δεν τα έχει δει ποτέ η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα: Άρση του τραπεζικού απορρήτου, δημοσίευση των ονομάτων των οφειλετών, αποκάλυψη των εξαγωγέων των καταθέσεων, συμφωνία με την Ελβετία. Τα έχετε ξαναδεί; Ακόμη και τη διαδικασία του αυτοφώρου. Μα οι εξ υμών νομικοί, δεν ξέρετε τι σημαίνει «αυτόφωρο»; Μπορεί κάποιος, ο οποίος πρέπει να δικαστεί για ένα αδίκημα με τεχνικά χαρακτηριστικά, να συλληφθεί και να πάει στο ακροατήριο και να μην παραπεμφθεί σε τακτή δικάσιμο; Το έχετε δει ποτέ εσείς αυτό, για ένα αδίκημα, για το οποίο απειλούνται μεγάλες ποινές;
 
Πρέπει να δείτε όλο το πλέγμα των ρυθμίσεων και το μνημόνιο, αυτό που λέμε κατ' ευφημισμόν «πρόγραμμα προσαρμογής» ή «πρόγραμμα στήριξης», τώρα, στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης, προβλέπει ρητά ως θεμελιώδη υποχρέωσή μας, αλλαγές στη Δικαιοσύνη και κάνουμε μια προσπάθεια με τον κ. Παπαϊωάννου να κάνουμε όλες τις αλλαγές, όχι μόνο στη φορολογική και διοικητική δικαιοσύνη, αλλά και στην ποινική. - "
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο