Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μπαρόζο-Παπαδήμος: Απαιτείται "Ηράκλειος άθλος" από την ελληνική κυβέρνηση.

22 Νοέμβριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
 Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα συνιστά ένα καθοριστικό μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο στις Βρυξέλλες. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δύο είναι οι στόχοι που καλείται να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση: πρώτον, η οριστικοποίηση, ως το τέλος του χρόνου, του δεύτερου προγράμματος οικονομικής αρωγής, τριετούς διάρκειας και, δεύτερον, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), τους πρώτους μήνες του 2012.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ελλάδα και ότι απαιτείται ένας «ηράκλειος άθλος» για να ανταποκριθεί η χώρα στις οικονομικές προκλήσεις. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και επεσήμανε ότι μετά από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των στόχων από την πλευρά της Ελλάδος.

«Η εμπιστοσύνη και η αποφασιστικότητα είναι καθοριστικής σημασίας», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, όχι μόνο για τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να συνεχίσει τη ροή των χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα, αλλά και για τις διεθνείς αγορές. Ο Ζ. Μπαρόζο, διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα, μέσω της ομάδας δράσης που έχει συσταθεί για να παράσχει τεχνική βοήθεια στη χώρα. Όλα αυτά, σημείωσε, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της και επιθυμεί να πραγματοποιήσει την ευρεία πολιτική συναίνεση.

«Εμπιστεύομαι απόλυτα την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να οικοδομήσει αυτή την εθνική συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Καταλήγοντας, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, απαιτείται «ευρεία εθνική συναίνεση». Ζήτησε λιγότερους πολιτικούς τακτικισμούς και περισσότερη δέσμευση για υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Ο κ. Παπαδήμος Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα συναίνεσης για τις απαιτούμενες πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των οικονομικών πολιτικών που συνδέονται με αυτήν, το δεύτερο πρόγραμμα ευρωπαϊκής αρωγής και το λεγόμενο PSI. O κ. Παπαδήμος σημείωσε, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάληψη περαιτέρω δράσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομικής δραστηριότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Επανέλαβε ότι μονόδρομος για την κυβέρνηση είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αφού συμφώνησε με την επισήμανση του κ. Μπαρόζο ότι το έργο της κυβέρνησής του είναι «ηράκλειο», υπογράμμισε ότι αν αυτή η κυβέρνηση αυτή επιτύχει την αποστολή της, θα ανοίξει αποφασιστικά ο δρόμος για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα από την επόμενη κυβέρνηση.

Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων που ζητά το Eurogroup, ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση θα παράσχει εγγράφως εγγυήσεις, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση, έχουν ήδη εκφράσει στη Βουλή, με την ψήφο εμπιστοσύνης, την υποστήριξή τους στους στόχους της κυβέρνησης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι σημαντικό οι ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα που έχει υποβάλει το Eurogroup και το ΔΝΤ για έγγραφες δεσμεύσεις και να υπογραμμίσουν την ανάγκη συνεχούς στήριξης στις οικονομικές πολιτικές που απαιτούνται μεσοπρόθεσμα.
Ελπίζω, είπε, ότι θα εκφραστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξαλειφθούν όλες οι αμφιβολίες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι θέμα των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, με ποιόν τρόπο θα εκφράσουν τη δέσμευσή τους.
 
Πηγή: ΑΠΕ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης