Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καταρτίζεται πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων.

Καταρτίζεται πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων.

ΑΓΩΝΙΩΔΗ αιτήματα από τον επιχειρηματικό κόσμο για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά δέχεται το Yπουργείο Οικονομικών και επεξεργάζεται πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων με κρατική εγγύηση.
Το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, που αδυνατούν πλέον να προμηθευτούν πρώτες ύλες από το εξωτερικό, έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.

Οι ξένοι προμηθευτές δεν αποδέχονται πλέον τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, ζητούν προκαταβολές σε μετρητά από τις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τους κρουνούς της χρηματοδότησης προς τους μικρομεσαίους. Οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να απευθυνθούν στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο μέσω των οργανώσεών τους το προσεχές διάστημα (και πριν από την έναρξη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων) με θέμα την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Yπουργείο Οικονομικών θα καταβληθεί προσπάθεια για μια συμφωνία που θα ανοίξει και πάλι τις γραμμές χρηματοδότησης των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις είτε με κρατική εγγύηση είτε με ορισμένες επιπλέον διασφαλίσεις (π.χ. με κάλυψη από μεταχρονολογημένες επιταγές πελατών που έχουν ήδη στα χέρια τους κ.λπ.). Το όλο σχέδιο θα υπαχθεί στο νέο πρόγραμμα ενισχύσεων του τραπεζικού συστήματος με κεφάλαια 30 δισ. ευρώ, που διασφαλίζονται μέσω της νέας δανειακής σύμβασης.
Στόχος είναι να εξειδικευτούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Yπουργείου Οικονομικών για την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου προς το τραπεζικό σύστημα.
Οι διαστάσεις του προβλήματος της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι πλέον ανεξέλεγκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά οι τράπεζες έχουν περιορίσει σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είτε με παροχή μετρητών είτε με την προεξόφληση των επιταγών που έλαβαν οι επιχειρήσεις από τους πελάτες τους.
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό έχει γενικευτεί η άρνηση των ξένων προμηθευτών (που παρέχουν πρώτες και ενδιάμεσες ύλες) να δέχονται εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών για την παράδοση προϊόντων.
Απαιτούν μόνο μετρητά και καταβολή κατά την παράδοση του προϊόντος. Η αιτιολογία αυτή δεν γίνεται αποδεκτή όμως από τις ελληνικές τράπεζες για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις με προσωρινή δανειοδότηση ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε μετρητά.

Συνεπώς, η στενότητα πόρων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινά στο εξωτερικό από την προμήθεια των πρώτων υλών και μεταφέρεται στην Ελλάδα, καθώς εμποδίζεται η παραγωγή και η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονο ταμειακό πρόβλημα σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό και εισαγωγικό χαρακτήρα. Την ανυπαρξία της ταμειακής ρευστότητας την αντιμετωπίζουν με αναβολές υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και σε πολλές περιπτώσεις με αισθητές καθυστερήσεις μισθών και ημερομισθίων.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο