Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα τρία σενάρια της Κομισιόν για την έκδοση ευρω-ομολόγων.

Η κυκλοφορία ευρωομολόγων μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης χρέους (Πηγή φωτό: Bloomberg)

Τα τρία σενάρια της Κομισιόν για την έκδοση ευρω-ομολόγων.

Η κυκλοφορία ευρωομολόγων μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης χρέους (Πηγή φωτό: Bloomberg)

Τρεις εναλλακτικές επιλογές σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων έχει ήδη καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Ε.Ε. που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η κυκλοφορία ευρωομολόγων μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, και να ενισχύσει την αντίσταση της Ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.
 

Σύμφωνα με το AFP, που αναφέρει ότι έχει ήδη αντίτυπο του εγγράφου, η Επιτροπή στις Βρυξέλλες μελετά κατά πόσον είναι εφικτές τρεις επιλογές, η τελευταία από τις οποίες -μη καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ- μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί.
 

Οι ανωτέρω επιλογές αφορούν είτε την πλήρη είτε την τμηματική “κοινή χρήση” του χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.
 

Οι τρεις επιλογές του... οδικού χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
 

Η ριζοσπαστικότερη, είναι η πρώτη από τις τρεις επιλογές. Στο κείμενο χαρακτηρίζεται και “αποφασιστικότερη”: τα ευρωομόλογα υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της Ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις κοινές εγγυήσεις για όλη την Ευρωζώνη.
 

Στη δεύτερη επιλογή, τα ευρωομόλογα διαθέτουν αυτές τις κοινές εγγυήσεις για όλη την Ευρωζώνη, όμως, καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της Ευρωζώνης, αφού κάποια από αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα.
 

 Όμως, τέτοια ρύθμιση αφήνει “ευάλωτα” απέναντι σε τυχόν στάση πληρωμών υπερχρεωμένα μέλη της Ευρωζώνης (αυτά δεν κατονομάζονται), σημειώνεται στο έγγραφο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, χρήζει τροποποίησης το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισσαβόνας, κατά το οποίο «αποκλειστικά τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τις χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις τους».
 

Στην τρίτη επιλογή, κυκλοφορούν ευρωομόλογα, με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων από κάποια μέλη της Ευρωζώνης. Στα ευρωομόλογα αυτής της τρίτης επιλογής, κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε ευρωομολόγου αυτής της επιλογής.
 
Έτσι, τα μέλη της Ευρωζώνης με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους “επωφελούνται σαφώς λιγότερο” στην υλοποίηση της επιλογής αυτής, οι όροι είναι ευνοϊκότεροι για τα μέλη της Ευρωζώνης με την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης, επισημαίνει αυτό το έγγραφο.
 

Καμία αλλαγή στις συνθήκες δεν είναι αναγκαία, άρα η υλοποίηση είναι γρήγορη και αντίθετα με τις δύο πρώτες επιλογές, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση χρέους.

24h NewsRoom
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο