Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο τραπέζι και πάλι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα!

Τι ζητούν τρόικα, εργοδότες και εργαζόμενοι.

Ευρύς κοινωνικός διάλογος για τα μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, κάτι που αποτελεί και δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα.
 
Και ενώ, για την ώρα, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να προστατεύεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, την οποία αναγνωρίζει και η τρόικα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει το θέμα της επέκτασης των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα επιφέρει μεγάλες μισθολογικές απώλειες στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ανεργία «καλπάζει» πάνω από το 18% με τάσεις να εκτοξευτεί σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.
 
Η γενική γραμμή που θέλει να περάσει η τρόικα στη χώρα μας αποσκοπεί στην συμπίεση των μισθών στις επιχειρήσεις και το πάγωμα των όποιων αυξήσεων ή προνομίων συμφωνήθηκαν στα πλαίσια των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θεωρούν μάλιστα ότι η προβλεπόμενη αύξηση του 1,6% στην ΕΓΣΕΕ δεν φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένη με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας και τους κινδύνους περαιτέρω αύξησης της ανεργίας στους ανειδίκευτους.
 
Οι εργοδοτικές οργανώσεις άλλωστε έχουν καταστήσει σαφές ότι είτε με ατομικές, είτε με επιχειρησιακές συμβάσεις θα επιδιώξουν να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα των μισθών, οι κατώτεροι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές.
 
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι κάτω από την απειλή της ανεργίας οι μειώσεις μισθών θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έκρηξης της ανεργίας οι μειώσεις μισθών για όσους δουλεύουν με ελαστική εργασία, δηλαδή με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία πλησιάζουν το 40%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 320.000 εργαζόμενοι να πληρώνονται με μισθούς που είναι μικρότεροι και από τα 460 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.


Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο