Τρία χρόνια φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο.

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Νοέμβριος 2011
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για μη καταβολή δημόσιων φόρων και τελών. Taxheaven.gr

Τρία χρόνια φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για μη καταβολή δημόσιων φόρων και τελών.

Ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, επέβαλλε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον επιχειρηματία Μιχαήλ Ναλμπάντη, 69 ετών, ο οποίος συνελήφθη από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για οφειλές στο δημόσιο. Μαζί του συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, και ο συνεταίρος του, Νικόλαος Γιακουμίδης, 51 ετών, ο οποίος οδηγήθηκε και αυτός στο αυτόφωρο, αλλά πήρε προθεσμία και θα δικαστεί σήμερα.

Οι δύο επιχειρηματίες, που διατηρούν επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων, εσωρούχων και αξεσουάρ στη δυτική Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν την Τετάρτη από το Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για συσσωρευμένα χρέη προς το δημόσιο, που ξεπερνούν συνολικά τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο 51χρονος βαρύνεται με χρέη ύψους 1.100.752,64 ευρώ, και ο 69χρονος συνεταίρος του με οφειλές ύψους 987.712,82 ευρώ.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για μη καταβολή δημόσιων φόρων και τελών, σε βαθμό πλημμελήματος και τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο. Ο 51χρονος ζήτησε και πήρε 24ωρη προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του και θα καθίσει σήμερα στο εδώλιο του δικαστηρίου. Αντίθετα, ο συνεταίρος του κάθισε χθες στο εδώλιο. Η υπεράσπισή του κατέθεσε ένσταση δεδικασμένου, με το αιτιολογικό ότι είχε δικαστεί για το ίδιο αδίκημα, και είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την ένσταση και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 3 ετών, με δυνατότητα εξαγοράς, και έκρινε πως η έφεσή του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο 69χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους προέρχονται από τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος στην εφορία για μια σειρά ετών, ενώ σε βάρος και των δύο εκκρεμούν και καταδικαστικές αποφάσεις για οφειλές προς το δημόσιο.

Όπως υποστήριξαν οι δύο βιοτέχνες, η εταιρεία τους, που έχει έδρα την περιοχή των Αμπελοκήπων, βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Για τα υπέρογκα χρέη είπαν πως αφορούν οφειλές παρελθόντων ετών που δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν και ισχυρίστηκαν πως το συνολικό ποσό διογκώθηκε από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Πρόκειται για τις πρώτες δύο συλλήψεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη για χρέη προς το δημόσιο. Είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις τεσσάρων επιχειρηματιών για τη μη απόδοση ΦΠΑ, με πρώτη αυτή της 62χρονης Φ.Κ., ιδιοκτήτριας μεγάλης αλυσίδας ενδυμάτων και υποδημάτων, για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους περίπου 600.000 ευρώ. Μια εβδομάδα αργότερα, συνελήφθησαν ένας 63χρονος που δραστηριοποιείται στον χώρο της εμπορίας ενδυμάτων, μια 47χρονη που επιχειρεί στον τομέα του αλουμινίου καθώς και ένας 47χρονος εισαγωγέας γεωργικών εφοδίων. Ο πρώτος δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 146 χιλιάδων ευρώ, η δεύτερη ύψους 143 χιλιάδων ευρώ και ο τρίτος 123.559 ευρώ.

Οι πληροφορίες φέρουν επίσης το ΣΔΟΕ να αναζητεί αυτές τις μέρες έναν επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιούταν στο παρελθόν στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικών συσκευών.

Πηγή Ημερησία