Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σύλληψη του Γ. Α. Πετζετάκι για οφειλές 2 εκατ. ευρώ .

Εχουν συνταχθεί και αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές μηνυτήριες αναφορές εναντίον 47 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που απέκρυψαν εισόδημα και δεν κατέβαλαν ΦΠΑ ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Σύλληψη του Γ. Α. Πετζετάκι για οφειλές 2 εκατ. ευρώ .
Εχουν συνταχθεί και αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές μηνυτήριες αναφορές εναντίον 47 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που απέκρυψαν εισόδημα και δεν κατέβαλαν ΦΠΑ ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο προκάλεσε η σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία Γεωργίου Α. Πετζετάκι, της Ελληνικής Βιομηχανίας Πλαστικών και Ελαστικών, μίας εταιρείας που διαθέτει ιδιόκτητα εργοστάσια σε έξι χώρες και εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης εντόπισαν τον 47χρονο επιχειρηματία έξω από ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη και του πέρασαν χειροπέδες για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 2.093.979,75 ευρώ. Ο επιχειρηματίας αν και είχε υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική εξόφληση των οφειλών του είχε σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να πληρώνει στην εφορία τις μηνιαίες δόσεις. Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Πετζετάκις» κρατείτο στη ΓΑΔΑ και σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

ΣΔΟΕ
Πρόκειται για το τέταρτο γνωστό πρόσωπο που συλλαμβάνεται μέσα σε διάστημα 25 ημερών και οδηγείται στο Αυτόφωρο για οφειλές προς το Δημόσιο. Είχαν προηγηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, Π. Πανούσης, ο ιδιοκτήτης των κομμωτηρίων Nicolas, Νίκος Τζιβανάκης, και η ιδιοκτήτρια της αλυσίδας ενδυμάτων και υποδημάτων Fenna, Φ. Κάτσου. Ο πρώτος συνελήφθη για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 7,9 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος για οφειλές ύψους 232.000 ευρώ και η τρίτη για οφειλές ΦΠΑ 600.000 ευρώ.

Η επιχείρηση «χειροπέδες» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά φορολογούμενους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο από παρακρατούμενους και άλλους φόρους. Η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ σχεδόν σε καθημερινή βάση προχωρούν σε συλλήψεις για φοροδιαφυγή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι οι... χειροπέδες έχουν αρχίσει να καλλιεργούν κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που προσέρχονται οικειοθελώς στο δημόσιο ταμείο για να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από φόρους, ενώ άλλοι έρχονται σε συμβιβασμό με τις Αρχές για την καταβολή των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί για φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη συμπρωτεύουσα για να αποφύγει τη σύλληψη έσπευσε να πληρώσει το ΦΠΑ ύψους 227.000 ευρώ που χρωστούσε στο Δημόσιο.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχουν ριχτεί τόσο ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, αλλά και ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Από την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πεπόνης έχει πλέον στα χέρια του τη λίστα με τα ονόματα 14.700 οφειλετών του Δημοσίου, που ο καθένας χρωστά στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ. Η τελευταία εισαγγελική ενέργεια από τον κ. Πεπόνη ήταν να ζητήσει από τη ΦΑΕ αλλά και τη ΔΟΥ Κηφισιάς αναλυτικούς καταλόγους με τις εταιρείες των οποίων οι οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας απευθύνθηκε ειδικώς προς τη ΔΟΥ Κηφισιάς επειδή εκεί εδρεύουν οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες. Στόχος του είναι η διασταύρωση στοιχείων προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αυτόφωρες συλλήψεις.

Αναφορές
Παράλληλα, από το ΣΔΟΕ έχουν συνταχθεί και αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές μηνυτήριες αναφορές εναντίον 47 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που απέκρυψαν εισόδημα και δεν κατέβαλαν ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει φυλάκιση και ποινικές διώξεις για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και φόρο εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ.

Η ακμή, η κατάρρευση και τα κεφάλαια που δεν ήρθαν ποτέ
Η σύλληψη του Γ. Πετζετάκι ολοκληρώνει με το χειρότερο τρόπο την εικόνα κατάρρευσηςτης εταιρείας. Η Πετζετάκις παράγει συστήματα πλαστικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται σε έργα υποδομής, σε κατασκευές κτιρίων, στη γεωργία και σε βιομηχανικές χρήσεις. Την εποχή της ακμής του ο όμιλος διέθετε 9 εργοστάσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και 15 θυγατρικές εταιρείες σε έξι χώρες.

Τα πρώτα προβλήματα παρουσιάστηκαν από το 2003. Η εταιρεία χρωστά τρία ομολογιακά συνολικού ύψους 121 εκατ. και για τα οποία εκκρεμούσε η πληρωμή τόκων 8,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω του υπερβολικού δανεισμού της ήδη από το 2006, όταν ανέλαβε το «τιμόνι» της εταιρείας ο Γ. Σπανουδάκης με ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης. Όμως τα οικονομικά προβλήματα διογκώθηκαν με την κρίση του 2008 με αποτέλεσμα τη σύγκρουση του προέδρου της εταιρείας Γ. Πετζετάκι με το διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Σπανουδάκη ο οποίος και απομακρύνθηκε.

Η έλλειψη ρευστότητας προκάλεσε σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια πρώτων υλών και αναζητήθηκε στρατηγικός επενδυτής. Κάτω από την πίεση των μετόχων και ιδιαίτερα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων Credit Renaissance Partners και P. Schoenfeld Asset Management, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε ο Ελβετός οικονομολόγος Alex Reinhart ενώ ο κ. Πετζετάκις παρέμεινε μη εκτελεστικός πρόεδρος και βασικός μέτοχος. Η διοίκηση αυτή τον Αύγουστο του 2010 βρήκε «στρατηγικό επενδυτή» την εταιρεία Javes. Όμως νέα κεφάλαια ποτέ δεν εισέρρευσαν στην εταιρεία.

Καινοτομία
Ο Όμιλος Πετζετάκις είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της Ελλάδας. Ειδικεύεται στην κατασκευή σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων. Η μητρική εταιρεία του Ομίλου, ιδρύθηκε το 1960 από τον Αμοργιανό χημικό μηχανικό Αριστόβουλο Πετζετάκι. Η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται στην πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων ενισχυμένων με σπειροειδές PVC. Η τεχνολογία αυτή κατοχυρώθηκε με το εμπορικό όνομα Heliflex. Δεν είναι τυχαίο πως οι Financial Times είχαν αποκαλέσει τον Αρ. Πετζετάκι «εφευρέτη πρώτης κλάσης». Ο τελευταίος με συνεχείς καινοτομίες άνοιγε το δρόμο στην εξέλιξη του τομέα των πλαστικών. Σύντομα άρχισε να κατοχυρώνει διεθνείς πατέντες, οι οποίες αργότερα εκχωρήθηκαν σε κολοσσούς, όπως η Goodyear, Pirelli και Dunlop.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο