Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κομισιόν: Μηνύστε τους οίκους αξιολόγησης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες πρότεινε οι επενδυτές να μπορούν να μηνύσουν τους οίκους αξιολόγησης

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορούν οι επενδυτές να μηνύσουν τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ζητώντας αποζημίωση σε περίπτωση, που οι κινήσεις τους “σπάνε” τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
 
Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας πως “οι οίκοι έχουν άμεση επίπτωση στις αγορές και στην οικονομία και κατά συνέπεια στους πολίτες της Ευρώπης”.
 
Η εν λόγω πρόταση αποτελεί μέρος του νέου πακέτου κανόνων δράσης των διεθνών οίκων αξιολόγησης στην Ευρωπαϊκή΄Ενωση, οι οποίοι δέχονται αρνητική κριτική μετά τη στεγαστική κρίση του 2008, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
 
Παράλληλα, οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν από τους οίκους να παρουσιάζουν λεπτομερώς και να καταθέτουν στοιχεία, που να αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους προέβησαν στην υποβάθμιση μίας χώρας ή μιας επιχείρησης. Μάλιστα, θα υποχρεούνται να προειδοποιούν τους κατόχους ομολόγων στο ενδεχόμενο αλλαγής της αξιολόγησης μία ημέρα πριν τη δημοσίευση της έκθεσης.
 
Συνεπώς, με την υιοθέτηση των νέων κανόνων “ανοίγει” ο δρόμος για τους επενδυτές, αλλά και για όποιους νιώθουν θιγμένοι από τις αποφάσεις του κάθε οίκου, να κινηθούν νομικά και καταθέσουν μηνύσεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι συγκεκριμένοι κανόνες δεν έχουν τεθεί σε ισχύ.

24h NewsRoom
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο