Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απόδειξη της λεηλασίας. Αγόρασαν τα ίδια φάρμακα με έκπτωση τιμής 93,8%.

Η ηλεκτρονική δημοπρασία έφερε μείωση των τιμών κατά 92%!.

Μίζες και υπερτιμολογήσεις εκατομμυρίων ευρώ στο χώρο των φαρμάκων αποκάλυψε η χθεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία για την προμήθεια 2 δραστικών ουσιών που «έκλεισε» με μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 93,8%! Ειδικότερα, από 9.937.480,79 ευρώ που ήταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη -με βάση τις υφιστάμενες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων- η τελική δαπάνη κατέληξε σε 616.505,00 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αγόρασαν την ίδια ποσότητα φαρμάκων, της ίδιας δραστικής ουσίας, με έκπτωση 9.320.097,79 ευρώ, καταδεικνύοντας έτσι τις... υπόγειες διαδρομές που ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα οι προμήθειες.

Για εκκωφαντικό αποτέλεσμα έκανε λόγο χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία. Όπως δήλωσε, «μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη δημοπρασία του Νοεμβρίου για τα φάρμακα των νοσοκομείων, που επαναλαμβάνω είναι δραστική ουσία, δεν είναι συσκευασμένα φάρμακα, είναι δραστική ουσία χωρίς εμπορική ονομασία». Σύμφωνα με τον υπουργό, «η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία του Νοεμβρίου για το αντιβιοτικό, σιπροφλοξαξίνη, για τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της χώρας με προϋπολογισθείσα δαπάνη 5.200.000 ευρώ, κατέληξε σε 420.000 ευρώ. Δηλαδή υπήρξε μέσα από την ηλεκτρονική δημοπρασία μείωση της τάξης του 92%».

Αποτέλεσμα
Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την υπερηφάνειά του λέγοντας ότι «ο αγώνας μας έχει αποτέλεσμα, που αφορά τον Έλληνα φορολογούμενο, τον Έλληνα πολίτη». Σύμφωνα με τον υπουργό, στην προκείμενη περίπτωση η δραστική ουσία είναι γενόσημο για να προσθέσει ότι έτσι «επιτυγχάνεται και ο άλλος μας στόχος, που είναι στόχος πανευρωπαϊκός -δεν είναι μόνο ελληνικός- της προώθησης των γενοσήμων». Παράλληλα, ανέφερε πως πρόκειται για ελληνική εταιρεία απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις που υποστήριζαν ότι από τη διαδικασία θα επωφεληθούν ξένες εταιρείες. «Ήρθε η σημερινή μέρα να αποδείξει ότι δεν είχαν δίκιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, χθες διενεργήθηκε από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, η δεύτερη Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) η οποία αφορούσε την προμήθεια 2 δραστικών ουσιών με 3 κατηγορίες. Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 2011, με τη συμμετοχή 26 ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό μείωσης μεταξύ της νοσοκομειακής τιμής του τελευταίου δελτίου τιμών και της τιμής του αποτελέσματος του διαγωνισμού ανά κατηγορία είναι:

CIPROFLOXACIN 400MG/200ML INJ SOL από 24,60 ευρώ σε 1,35 ευρώ, δηλαδή μείωση 94.50%.
CIPROFLOXACIN 200MG/100ML INJ SOL από 12,94 ευρώ σε 1,20 ευρώ, δηλαδή μείωση 90,72%.
OMEPRAZOL CAPS 20 MG από 0,48 ευρώ σε 0,029 ευρώ, δηλαδή μείωση 93,88%.

Και ενώ οι διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων στο ΕΣΥ ολοκληρώνονται, άγνωστο παραμένει ποιοι... φαρμακοποιοί θα διαχειρίζονται τα φάρμακα στα νοσοκομεία. Από τις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόλις 240 φαρμακοποιοί ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να κλείσουν στην κυριολεξία πολλά φαρμακεία δημόσιων νοσοκομείων.

Επιστολή
Σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΕΦΝΙ) προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο νόμος «Ρέππα», «καταργεί ειδικό κλάδο όπως είναι αυτός των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών του ΕΣΥ που έχει νομοθετηθεί και εφαρμόζεται, με βαθμολόγιο όμοιο με των Γιατρών του ΕΣΥ, δηλαδή δ/ντές, επιμελητές Α', Επιμελητές Β' και Επιμελητές Γ'». Επιπρόσθετα, αναφέρει η ΠΕΦΝΙ, ο νόμος «καταργεί τις κενές οργανικές θέσεις, όταν είναι γνωστό σε όλη τη διοίκηση και ιεραρχία του υπουργείου Υγείας, ότι θα μείνουν 20 νοσοκομεία χωρίς καμία οργανική θέση φαρμακοποιού (δηλαδή θα κλείσουν τα φαρμακεία)». Ενδεικτικά η Ένωση αναφέρει τα νοσοκομεία Δράμας, Βέροιας, Σπάρτης, Τρίπολης, Άρτας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Ρόδου, Σάμου, Ικαρίας, Νάουσας, Λευκάδας, Αμαλιάδας, κ.λπ. Σύμφωνα με την ΠΕΦΝΙ, μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας θα μείνουν με έναν μόνο φαρμακοποιό. Πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα μείνουν με 1-2 φαρμακοποιούς.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο