Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Κομμένες» οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

«Οι εγγυητικές επιστολές είναι σαν να μην υπάρχουν για τους Ευρωπαίους» παραδέχονται στελέχη των ελληνικών τραπεζών, ενώ ακόμα και ισχυρές επιχειρήσεις έχουν πλέον προβλήματα στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό.

«Κομμένες» είναι οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό γεγονός που έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω, τα δραματικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης ρευστότητας οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα το πρόβλημα χρηματοδότησης είναι οξύ ακόμα και τα τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας. Και σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters -που επικαλείται traders του Λονδίνου- το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, έχει στρέψει τις δύο εταιρείες στη προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν.

«Καθημερινά διογκώνεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων οι οποίες «πάσχουν» για κεφάλαια κίνησης, αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και παραδέχονται πως οι γραμμές πίστωσης σήμερα είναι «κλειστές» ακόμα και για αυτούς που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν. Με αποτέλεσμα να χειροτερεύει λόγω έλλειψης ρευστότητας η κατάσταση ακόμα και για υγιείς επιχειρήσεις, επειδή την ώρα που είχαν ανάγκη -πχ να καλύψουν μία επιταγή- δεν μπόρεσαν να βρουν χρηματοδότηση.

Υπογραμμίζουν μάλιστα πως οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να αποδεσμευθούν 4δισ ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι τα κεφάλαια αυτά να δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις ελληνικές τράπεζες, για να χρηματοδοτήσουν με κεφάλαια κίνησης τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο ο μεγάλος φόβος σήμερα είναι ότι από το «ντόμινο» της έλλειψης ρευστού δεν θα γλιτώσουν ούτε επιχειρήσεις που έχουν χαμηλό βαθμό δανειοδότησης, αφού οι ακάλυπτες επιταγές έρχονται να προστεθούν στο πρόβλημα.

Και μπορεί μεν ο αριθμός των νέων επιταγών να έχει περιοριστεί, όμως οι παλιές εξακολουθούν να ανακυκλώνονται και να αλλάζουν χέρια κάθε μήνα, ενώ πηγαίνουν από παράταση σε παράταση. Στο 9μηνο του 2011 τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών έφτασαν το 1,66δισ ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 3δισ ευρώ των ακάλυπτων επιταγών του 2009 και στο 1,8δισ ευρώ του 2010.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο