Στοιχεία «σοκ» για τη διαρροή καταθέσεων στις τράπεζες – Πτώση ρεκόρ το Σεπτέμβριο.

Οικονομικές Ειδήσεις

9 Νοέμβριος 2011
Taxheaven.gr

Αποκαλυπτικά της πίεσης που δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες από τη διαρροή στις καταθέσεις είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας για το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με αυτά, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν σε μηνιαία βάση την υπό εξέταση περίοδο κατά 5,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση που καταγράφεται από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με το κλίμα πανικού που επικράτησε στις τάξεις των αποταμιευτών από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ τον ίδιο μήνα υπήρξαν σημαντικού ύψους αναλήψεις για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 5,5 δισ. ευρώ της διαρροής, τα 4,50 δισ. ευρώ περίπου προέρχονται από τις κινήσεις των ιδιωτών.

Στήριξη από την ΤτΕ στο σύστημα

Οι ελληνικές τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών ρευστότητας στράφηκαν στους μηχανισμούς στήριξης του Ευρωσυστήματος για την κάλυψη των απωλειών από το μέτωπο των καταθέσεων.

Προσέφυγαν για το λόγο αυτό στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης που έχει ενεργοποιήσει από τον Αύγουστο η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του οποίου δανείστηκαν περί τα 20 δισ. ευρώ.

Με τα κεφάλαια αυτά κάλυψαν την πτώση των καταθέσεων και τον περιορισμό του δανεισμού από την ΕΚΤ, που περιορίστηκε μέσα σε ένα μήνα κατά 15 δισ. ευρώ περίπου.

Αναμένουν ομαλοποίηση

Οι τράπεζες ευελπιστούν ότι με την επίλυση της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε με την εξαγγελία για διενέργεια δημοψηφίσματος την περασμένη εβδομάδα και οδήγησε στην παραίτηση του κ. Γ. Παπανδρέου από την Πρωθυπουργία της χώρας, θα ηρεμήσει η κατάσταση στα γκισέ.

Η κίνηση στα υποκαταστήματα του δικτύου των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν φυσιολογική από το άνοιγμά τους την περασμένη Δευτέρα, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω ομαλοποίηση με την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης της χώρας που θα αναλάβει η μεταβατική κυβέρνηση.

Πηγή Moneyonline.gr