Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στοιχεία «σοκ» για τη διαρροή καταθέσεων στις τράπεζες – Πτώση ρεκόρ το Σεπτέμβριο.

Αποκαλυπτικά της πίεσης που δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες από τη διαρροή στις καταθέσεις είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας για το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με αυτά, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν σε μηνιαία βάση την υπό εξέταση περίοδο κατά 5,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση που καταγράφεται από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με το κλίμα πανικού που επικράτησε στις τάξεις των αποταμιευτών από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ τον ίδιο μήνα υπήρξαν σημαντικού ύψους αναλήψεις για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 5,5 δισ. ευρώ της διαρροής, τα 4,50 δισ. ευρώ περίπου προέρχονται από τις κινήσεις των ιδιωτών.

Στήριξη από την ΤτΕ στο σύστημα

Οι ελληνικές τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών ρευστότητας στράφηκαν στους μηχανισμούς στήριξης του Ευρωσυστήματος για την κάλυψη των απωλειών από το μέτωπο των καταθέσεων.

Προσέφυγαν για το λόγο αυτό στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης που έχει ενεργοποιήσει από τον Αύγουστο η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του οποίου δανείστηκαν περί τα 20 δισ. ευρώ.

Με τα κεφάλαια αυτά κάλυψαν την πτώση των καταθέσεων και τον περιορισμό του δανεισμού από την ΕΚΤ, που περιορίστηκε μέσα σε ένα μήνα κατά 15 δισ. ευρώ περίπου.

Αναμένουν ομαλοποίηση

Οι τράπεζες ευελπιστούν ότι με την επίλυση της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε με την εξαγγελία για διενέργεια δημοψηφίσματος την περασμένη εβδομάδα και οδήγησε στην παραίτηση του κ. Γ. Παπανδρέου από την Πρωθυπουργία της χώρας, θα ηρεμήσει η κατάσταση στα γκισέ.

Η κίνηση στα υποκαταστήματα του δικτύου των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν φυσιολογική από το άνοιγμά τους την περασμένη Δευτέρα, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω ομαλοποίηση με την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης της χώρας που θα αναλάβει η μεταβατική κυβέρνηση.

Πηγή Moneyonline.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο