Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκθεση - κόλαφος για τις εφορίες. Βεβαιώθηκαν έσοδα 98 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 53 δισ.

Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι ΔΟΥ εμφανίζουν λίγες εισπράξεις σε σχέση με τα βεβαιωθέντα έσοδα

Τις εγγενείς αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού και των εφοριών και σημαντικές αποκλίσεις, διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεση που αφορά τον απολογισμό εσόδων - εξόδων του 2010 και το γενικό ισολογισμό της 31-12-2010.

Στην έκθεση τονίζεται ότι αποτελεί «επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους με έμφαση στις ΔΟΥ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο στην ετήσια έκθεση που θα συνοδεύει τον υπό ψήφιση νέο προϋπολογισμό, εντοπίζει πολλές «μαύρες τρύπες» και αποκλίσεις σε αρκετά οικονομικά μεγέθη, αναλύοντας τον απολογισμό εσόδων - εξόδων του κράτους την προηγούμενη χρονιά και τον ισολογισμό στο ξεκίνημα του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, διαπιστώνει ουσιαστικά την αποτυχία των εισπρακτικών μηχανισμών, υπογραμμίζοντας ότι οι ΔΟΥ εμφανίζουν μικρά και ως εκ τούτου μη ικανοποιητικά ποσοστά εισπράξεων έναντι των βεβαιωθέντων εσόδων.

Τελωνεία
Επιπλέον σημειώνει ότι στο εισπρακτέο υπόλοιπο που εμφανίζεται στον κρατικό απολογισμό, δεν περιλαμβάνονται τα μη εισπραχθέντα έσοδα των τελωνείων της χώρας. Συνεπώς το υπόλοιπο που εκκρεμεί προς είσπραξη από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, είναι διαφορετικό από το εμφανιζόμενο στον απολογισμό, κατά παράβαση του Συντάγματος. Σύμφωνα με την 80σέλιδη έκθεση του Ε.Σ., η οποία συνοδεύεται από ειδικό παράρτημα που καταδεικνύει τις μικρές εισπράξεις πολλών εφοριών, εμφανίζεται σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες.

Η υστέρηση των εισπραχθέντων εσόδων (53,9 δισ. ευρώ) είναι μεγάλη σε σχέση με τα βεβαιωθέντα (98 δισ. ευρώ) αφού αντιστοιχεί σε ποσοστό 55,06%. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στα φορολογικά έσοδα και ειδικότερα στους άμεσους φόρους φυσικών - νομικών προσώπων (φόρος εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας κ.λπ.). Σε απόλυτα μεγέθη τα φορολογικά έσοδα υστερούν κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 7,14% έναντι των προβλέψεων.

Οι φόροι εισοδήματος και περιουσίας υστερούν κατά 15,61% και 7,85% έναντι των προβλέψεων ενώ υπολείπονται και της είσπραξης την αμέσως προηγούμενη χρονιά. (12,4 δισ. ευρώ έναντι 14,7 δισ. ευρώ στους φόρους εισοδήματος). Η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού που διασώζει την κατάσταση αφορά το σκέλος της είσπραξης φόρων από προηγούμενα οικονομικά έτη, χάρη στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (εισπράχθηκαν 2,6 δισ. έναντι 2,4 προβλεφθέντων - αύξηση 21,9% και 2,1 δισ. της προηγούμενης χρονιάς) και την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 2,3 δισ. (9,27%) έναντι του προηγούμενου έτους, με τη συμβολή των μεγάλων αυξήσεων στους φόρους κατανάλωσης (βενζίνη, ντίζελ, καπνός, οινοπνευματώδη). Ωστόσο, αύξηση παρουσιάζουν τα διαγραφέντα έσοδα του οικονομικού έτους 2010 καθώς ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ (αφορούν άμεσους - έμμεσους φόρους και μη φορολογικά έσοδα) εμφανίζοντας αύξηση κατά 203 εκατ. ευρώ (27,74%) έναντι του προηγούμενου οικονομικού έτους. Πάντως, το ρεκόρ στις διαγραφές εσόδων κρατά το 2008 με 6 δισ. ευρώ!

Υπόλοιπο
Το Ε.Σ. επισημαίνει ακόμη ότι αυξάνεται διαρκώς το εισπρακτέο υπόλοιπο, που από τα 11,5 δισ. ευρώ το 2003 εκτοξεύτηκε σταδιακά το 2008 σε 29,4 δισ. ευρώ, το 2009 σε 33,5 δισ. ευρώ, το 2010 σε 38,7 δισ. ευρώ. Και προσθέτει ότι στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού θα συμβάλει αποφασιστικά η εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία που επιβάλλει τη σταδιακή μείωση και όχι αύξηση του υπολοίπου δημοσίων εσόδων που εκκρεμούν προς είσπραξη. Καταγράφοντας πάντως και θετικές αποκλίσεις στις δαπάνες, λόγω της μείωσης των αμοιβών πολιτικών - στρατιωτικών υπαλλήλων και οργάνων ασφαλείας κατά 2,2 δισ. ευρώ, καθώς και των συντάξεων κατά 774 εκατ. ευρώ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο