Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι ξένοι προμηθευτές έχουν περιορίσει δραματικά τις ημέρες πίστωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε ασφυκτικές συνθήκες καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Πέρα από τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί από την κατακόρυφη κάμψη της κατανάλωσης και τη δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η έλλειψη ρευστότητας και οι αυστηροί όροι που θέτουν πλέον οι ξένοι προμηθευτές στις συναλλαγές τους με τους έλληνες επιχειρηματίες στραγγαλίζουν ακόμη και τις πιο υγιείς εταιρείες. Οι επιχειρηματίες είναι ανήσυχοι καθώς θεωρούν ότι οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
Σειρά δυσκολιών που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν και οι υγιείς επιχειρήσεις. «Διανύουμε μια περίοδο αναγκαστικής επιχειρηματικής αδράνειας. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, οι δυσμενείς όροι στις συναλλαγές και η αβεβαιότητα οδηγούν σε αδιέξοδο ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι τώρα αντιστεκόταν στην κρίση και χρηματοδοτούσαν τη λειτουργία τους με δικά τους κεφάλαια,» δηλώνει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Εξι στις δέκα επιχειρήσεις σήμερα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εισαγωγές, ακόμη και στο κρίσιμο για τη βιομηχανία πεδίο των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους. Παράλληλα, όσοι καταφέρνουν και συνεχίζουν την εισαγωγική τους δραστηριότητα βρίσκονται ενώπιον δραματικών αλλαγών στους όρους συναλλαγών με τους προμηθευτές τους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς φοβούνται ότι οι αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία ικανοποίησης των απαιτήσεών τους. Οι ξένοι προμηθευτές έχουν περιορίσει δραματικά τις ημέρες πίστωσης και ζητούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται πληρωμή σε μετρητά και μάλιστα με προεξόφληση όλου του ποσού πριν από την παραλαβή των εμπορευμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις δεν δέχονται καν τις εγγυητικές επιστολές που προέρχονται από ελληνικές τράπεζες. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες, ώστε οι επιχειρηματίες προβλέπουν ότι θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς των Χριστουγέννων και επισημαίνουν ότι ευνοημένες είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να αγοράζουν έχοντας ανοιχτές πιστώσεις και συνεργασία με τράπεζες του εξωτερικού αλλά και πιο ευνοϊκούς όρους με τους προμηθευτές.
Ηδη μια σειρά από μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού έχουν συστήσει στους πελάτες τους να ζητούν το κόστος εμπορευμάτων ή πρώτων υλών τοις μετρητοίς, ανεξάρτητα αν διατηρούν μακροχρόνια σχέση με τις ελληνικές εταιρείες, λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και σημειώνει ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και σε όσους δεν είναι εκτεθειμένοι σε τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αυστηρούς όρους συναλλαγής και με τις ελληνικές τράπεζες που αλλάζουν και αυτές μονομερώς τους όρους δανεισμού των επιχειρήσεων με αύξηση επιτοκίων, μείωση των ορίων στα κεφάλαια κίνησης και δεν προσφέρουν ρευστότητα.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο