Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έτοιμος να αποχωρήσει ο Γ.Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε συμφωνία με τους βουλευτές του να αποχωρήσει και να δώσει τα ηνία σε κυβέρνηση συνασπισμού εάν τον βοηθήσουν να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, μεταδίδει το Reuters.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε συμφωνία με τους βουλευτές του να αποχωρήσει και να δώσει τα ηνία σε κυβέρνηση συνασπισμού εάν τον βοηθήσουν να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, μεταδίδει το Reuters.
Οι πηγές του πρακτορείου σημειώνουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμφωνία παίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Του είπαν ότι πρέπει να αποχωρήσει ήπια για να σωθεί το κόμμα», είπε η πηγή του Reuters. «Συμφώνησε να αποχωρήσει. Η συζήτηση διενεργήθηκε σε πολιτισμένο κλίμα, χωρίς ακρότητες», πρόσθεσε.

Ο κ.Παπανδρεόυ δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφου διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές.

«Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», είπε.

«Η παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα αίολη. Εγώ καλώ και τώρα τον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στη συζήτηση και να πει ότι έχει να πει. Χαιρετίζουμε τη νέα αυτή περίοδο πολιτικής συνεργασίας. Γι' αυτό και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει μπροστά ενώνοντας τις δυνάμεις μας», κατέληξε..

Οπως ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης θέτει την επίτευξη συναίνεσης που να απορρέει από την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, αλλά και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Επέμεινε ότι είναι απαραίτητη η ψήφος εμπιστοσύνης των βουλευτών του για να γίνει πιο συντεταγμένα η συζήτηση για το κυβερνητικό σχήμα εθνικής ευθύνης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί σε αυτήν την περίοδο να αφήσει έτσι απλά κενό εξουσίας.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον τα τελευταία δυο χρόνια».

"Πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί συγκεκριμένων πολιτικών ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας παραμένει η εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας.

Στην ίδια λογική, έθεσε ως προϋπόθεση στους βουλευτές, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, σημειώνοντας ότι απαιτείται αρραγές μέτωπο και σταθερότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα, για να διασφαλιστεί η επόμενη μέρα της χώρας.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, υπογράμμισε ότι το όλο ζήτημα δημιούργησε ένα "θετικό σοκ".

"Η απόφαση για το αν και όχι θα κάνουμε δημοψήφισμα ήταν και είναι δική μας", υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. "Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι δικό μας θέμα", συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "θα βάζαμε ως ερώτημα την έγκριση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου αλλά ουσιαστικά αν η απάντηση ήταν «όχι» τότε ουσιαστικά οι εταίροι μας θα έβλεπαν ότι αρχίζει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ".

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί κάνει εντύπωση το ερώτημα για το αν θέλουμε να μείνουμε ή όχι στο ευρώ, δεδομένου ότι από την αρχή της κρίσης το ζητούμενο είναι αν η χώρα θα καταφέρει να μείνει στην ευρωζώνη.

"Το δημοψήφισμα είναι η καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδας για την έξοδο της χώρας από το ευρώ", σημείωσε. "Όταν ανακοίνωσα την πρωτοβουλία αυτή, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από διάφορους κύκλους, ο πολίτης κατάλαβε ότι η γνώμη του μετράει", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε πως "με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος πήραμε μια γεύση των διεθνών αντιδράσεων που θα προκαλούσε η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ."

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο