Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκτός στόχων και τον Οκτώβριο τα φορολογικά έσοδα.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4,22 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 6,9% σε ετήσια βάση

Εκτός στόχων παρέμειναν και τον Οκτώβριο τα φορολογικά έσοδα γεγονός που προδικάζει εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος ακόμη υψηλότερα κι από τον αναθεωρημένο στόχο του 9% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο μήνα τα έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4,22 δισ. ευρώ καταγράφοντας υποχώρηση 6,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2010 . Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εφοριακών και τελωνειακών και την καθυστέρηση στην έκδοση των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των δόσεων της έκτακτης εισφοράς και του φόρου εισοδήματος.

Επιπρόσθετα εκφράζονται φόβοι πως εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας οι εισπράξεις των φορολογικών εσόδων θα κινηθούν σε ρηχά νερά και τον τρέχοντα μήνα.

Πιο αναλυτικά τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι καθαρές εισπράξεις του Οκτωβρίου ανήλθαν στα 4,22 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ που ήταν τον περσινό Οκτώβριο.

Μάλιστα η εικόνα των εσόδων θα ήταν χειρότερη αν δεν είχαν «παγώσει» οι επιστροφές φόρων. Χιλιάδες φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος άνω των 1.500 ευρώ περιμένουν να την εισπράξουν ή η εφορία να προχωρήσει στο συμψηφισμό με την έκτακτη εισφορά.

Με τα νέα δεδομένα η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα από 2,03 που ήταν στο 9μηνο διευρύνθηκε στα 2,39 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι συνολικές καθαρές εισπράξεις του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 39,171 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 4,4% σε σύγκριση με τα έσοδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2010.

Για να κλείσει φέτος ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με το αναθεωρημένο στόχο του προσχεδίου που προβλέπει συνολικά έσοδα ύψους 51,582 δισ. ευρώ, θα πρέπει στο τελευταίο δίμηνο του έτους να μπουν στα ταμεία του δημοσίου 12,4 δισ. ευρώ ή 6,2 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Στόχος που θεωρείται αδύνατον να επιτευχθεί και στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι παρά την επιβολή των φοροεισπρακτικών μέτρων ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει ως προς το σκέλος των εσόδων με «τρύπα» τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει:

Περίπου 1 δισ. ευρώ από την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες και το τέλος επιτηδεύματος. Η προθεσμία για την καταβολή της δεύτερης δόσης λήγει στις 9 Νοεμβρίου.
1,7 δισ. ευρώ από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
1,27 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Έσοδα αναμένονται και από την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 στην οποία μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν εξαιρεθεί από την αρχική ρύθμιση (ελεύθεροι επαγγελματίες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, επιχειρήσεις με τζίρο έως 40 εκατ. ευρώ) αλλά και από την υποβολή «ξεχασμένων» αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, κληρονομιών κλπ. Η νέα προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση και την υποβολή παλαιών δηλώσεων λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description broster | Νοεμβρίου 4, 2011 6:04 μ.μ. | Reply
Το ότι έχει στεγνώσει η αγορά και άρα η κατανάλωση και άρα η απόδοση φόρων στα ταμεία του Κράτους το σκέφτεται κάποιους από τους υπερεγκέφαλους που έχουμε στο Υπουργείο ? Το ότι με τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές το μόνο που αυξάνει είναι τη φοροδιαφυγή το κατανοεί κανείς ? Και πλέον η φοροδιαφυγή είναι κοινωνικά αποδεκτή(απίστευτο αυτό που έχει καταφέρει το ίδιο το κράτος) γιατί δεν γίνεται για πλουτισμό αλλά για επιβίωση .
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο