Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στις 4/12 δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ

Νέα τελεσίγραφα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν ο κύριος Σαρκοζί και η κυρία Μέρκελ.

Νέα τελεσίγραφα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν ο κύριος Σαρκοζί και η κυρία Μέρκελ. Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν μετά το δείπνο με το Γιώργο Παπανδρέου, είπαν ότι "η έκτη δόση μπορεί να δοθεί μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Είναι θετικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε όμως τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα το προσπαθήσει".  
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, είπαν ότι δεν θα αποφασίσουν αν θα γίνει αυτό, αλλά - αν είναι να πραγματοποιηθεί - πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. "Εκτιμούμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι μπορεί να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου. Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, και αν αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο δημοψηφίσματος. Αυτό πρέπει να είναι το ερώτημα".
 
Πρόσθεσαν ότι ο ελληνικός λαός είναι ελεύθερος για την επιλογή του, αλλά και ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη. "Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες στους 17. Αν κάποια χώρα, δεν θέλει να συμμορφωθεί, είναι δικαίωμά της. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε με την Ελλάδα, όμως υπάρχουν κανόνες, που πρέπει να γίνουν σεβαστοί και δεν μπορούμε να δεχθούμε κανέναν, που θα τους παραβεί".
 
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ ότι, αν δεν γίνει δημοψήφισμα, θα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή.
 
Η κυρία Μέρκελ μίλησε για μονομερή απόφαση του κυρίου Παπανδρέου, που άλλαξε την κατάσταση. "Δεν είχαμε συζητήσει για το δημοψήφισμα, που ξαφνικά αποφάσισε ο κ. Παπανδρέου", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

24h NewsRoom


Για το ίδιο θέμα η Εφημερίδα Ημερησία  γράφει:

Να γίνει δημοψήφισμα ως τις 4 Δεκεμβρίου με ερώτημα αν η χώρα μας θέλει να μείνει ή όχι στην ευρωζώνη αποφασίστηκε χθες το βράδι στη συνάντηση των Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιουνκέρ και Μπαρόζο με τον Γ. Παπανδρέου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με ωμό τρόπο έθεσαν στον Ελληνα πρωθυπουργό το θέμα να αποφασίσει γρήγορα η χώρα μας αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη ή όχι.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί ανέφεραν ότι το δημοψήφισμα αλλάζει το πλαίσιο που κινούμαστε, είπαν πως δεν είχαν ενημερωθεί και άφησαν να εννοηθεί πως πρόκειται για ενέργεια που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Επανέλαβαν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, επιθυμούν να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ, αλλά την απόφαση -τόνισαν- θα την πάρει ο ελληνικός λαός.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν πως αν η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από την ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσουμε οι υπόλοιποι.

Επισημαίνεται πως για πρώτη φορά Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο τόσο ανοιχτά για έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.

Επίσης με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μερκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ξεκαθάρισαν στην Ελλάδα ότι η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μόνο μετά την κύρωση του συνόλου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Η γαλλογερμανική πλευρά παραδέχθηκε ότι η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αλλάζει τα δεδομένα, ενώ επεσήμανε ότι αν τελικά διεξαχθεί μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου με ερώτημα 'ναι' ή 'όχι' την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Το δημοψήφισμα αλλάζει το περίγραμμα μέσα στο οποίο κινούμαστε, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, αναφέροντας ότι το ερώτημα πρέπει να είναι «ναι» ή όχι» στην ευρωζώνη. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι, ανέφερε ο κ. Σαρκοζί. Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι το δημοψήφισμα ενδέχεται να διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Τόσο ο κ. Σαρκοζί όσο και η κυρία Μέρκελ, τόνισαν ότι από το αποτέλεσμά του θα κριθεί η παρουσία της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Ο κ. Σαρκοζί έστειλε, όπως είπε μήνυμα «όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση που μας ακούει».

Η Αγκελα Μέρκελ πάντως επισήμανε σε τρεις τουλάχιστον αναφορές της, ότι η απόφαση της Ελλάδας ήταν «μονομερής» και ότι δεν υπήρξε συνεννόηση με την Ευρώπη.

Ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι το δημοψήφισμα είναι καθ'όλα νόμιμο αλλά «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, είπαμε περίπου στις 4 Δεκεμβρίου». «Η Ελλάδα, θέλουμε να μείνει» συνέχισε «και θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι» τόνισε. «Κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε δυνατό το ευρώ», είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι «η έκτη δόση μπορεί να πληρωθεί μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα αλλάζει το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, αν γίνει πρέπει να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα πρέπει να είναι ναι ή όχι στην Ευρωζώνη».

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου και ότι το διακύβευμά του θα είναι η παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να παρθεί αυτή η απόφαση χωρίς προσφυγή σε δημοψήφισμα, εφόσον δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description sofia30 | Νοεμβρίου 3, 2011 8:03 π.μ. | Reply
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΜΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΓΩΝΟΥΝ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο