Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΣΔΟΕ: Πρόστιμα 8 εκ. ευρώ για παράνομο λογισμικό.

ΣΔΟΕ: Πρόστιμα 8 εκ. ευρώ για παράνομο λογισμικό

Πρόστιμα πάνω από 8 εκατ. ευρώ έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις για παράνομη χρήση λογισμικού από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και τη νέα υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠΟΑΔΗΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Τα δύο νέα Τμήματα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ, που συστήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2011, πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις για χρήση λογισμικού χωρίς νόμιμη άδεια ενώ παράλληλα η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ συνεχίζει τη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων από επιχειρήσεις αναφορικά με τα προϊόντα λογισμικού που χρησιμοποιούν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΙ, μέχρι στιγμής για το 2011 οι έλεγχοι των δύο νέων τμημάτων (του ΣΔΟΕ) έχουν οδηγήσει σε επιβολή προστίμων αξίας 8.168.000 ευρώ ενώ συνεχίζονται κυρίως σε επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ για το 2011 έχει στείλει επιστολές σε 3.216 επιχειρήσεις τις οποίες προσκαλεί να υποβάλουν φωτοαντίγραφα των αδειών χρήσης των προγραμμάτων λογισμικού που χρησιμοποιούν καθώς και των τιμολογίων αγοράς τους. Συνολικά από το 2006 μέχρι σήμερα η Υπηρεσία Ειδικών Υποθέσεων έχει στείλει 22.581 παρόμοιες επιστολές σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η νεοϊδρυθείσα ΥΠΟΑΔΗΕ στοχεύει στη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας, αλλά και εγκλημάτων που διαπράττονται με τη χρήση του Διαδικτύου. Το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού & Πνευματικών Δικαιωμάτων, είναι αρμόδιο για το χειρισμό υποθέσεων παράνομης διείσδυσης σε συστήματα Η/Υ καθώς και για υποθέσεις κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, κλπ.). Η Υπηρεσία διενεργεί ελέγχους σε όλη τη χώρα και λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η κ. Κατερίνα Γαλανοπούλου, εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα τονίζει: «Εάν η δράση των στελεχών του ΣΔΟΕ και της ΥΠΟΑΔΗΕ συνεχίσει με ακόμα πιο εντατικό ρυθμό και το 2012, είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 59% και μας κατατάσσει στην θλιβερή τρίτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ».

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να συμμορφώνονται με τους νόμους της πνευματικής ιδιοκτησίας» προειδοποιεί η κ. Γαλανοπούλου «διασφαλίζοντας νομιμότητα και αποφεύγοντας έτσι τους οποιουσδήποτε οικονομικούς, τεχνικούς και νομικούς κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση παράνομου λογισμικού, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύουμε αυτή την περίοδο. Παράλληλα, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ενεργά στο να προστατευτεί η ελληνική αγορά και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που παρατηρείται με την προώθηση του πειρατικού λογισμικού».

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο