Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Fitch: Πιστωτικό γεγονός συνιστά το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους.

Ο οίκος αναφέρεται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, την οποία αποκαλεί εμμέσως "χρεοκοπία" (default).

Το σχέδιο επιβολής απομείωσης του ελληνικού χρέους, κατά 50%, μπορεί να αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Σε έκθεσή του, ο οίκος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρει πως "το σύνολο των συμφωνιών αποτελούν θετικό βήμα, καθώς παρέχουν στήριξη στη χρηματοοικονομική σταθερότητα”. Ωστόσο, τονίζει πως "η αποτελεσματικότητά τους θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες, αλλά και από τα χρονοδιαγράμματα".

Παράλληλα, προβλέπει πως το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο 142% του ΑΕΠ το 2013, ενώ θα μειωθεί στο 120% έως το 2020. "Η  ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, κυρίως λόγω της αναιμικής ανάπτυξης", τονίζει ο Fitch.

Σχετικά με την αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης (EFSF), ο οίκος το κρίνει ως ένα θετικό βήμα το οποίο "αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών προς τους ιθύνοντες νομισματικής και πολιτικής εφαρμογής πως μπορούν να αποτρέψουν τους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης".

"Η πρόσκληση της ΕΕ προς τους ιδιώτες επενδυτές των ελληνικών ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους για νέο χρέος με ονομαστική αξία 50% χαμηλότερη, πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση της Ελλάδας μετά τη χρεοκοπία (post-default) να παραμείνει χαμηλή, στο “B” ή και χαμηλότερα, αναλόγως της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών", προσθέτουν οι αναλυτές της Fitch. Σε ό,τι αφορά το ακριβές όφελος της Ελλάδας, αναφέρει πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί, ωστόσο λέει ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα πρέπει να ξεπεράσει το 85%, για να μειωθεί το χρέος της χώρας στο 120%, το 2020.

 

24h NewsRoom
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο