Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει στο νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Τι αλλάζει στο νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Σημαντικές αλλαγές θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων ο οποίος πλέον θα ονομάζεται ΚΑΣ (Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών). Ωστόσο δεν καταργείται, όπως αρχικώς είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά αλλάζουν αρκετές διατάξεις προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της οικονομίας, δηλαδή της απλοποίησης των διαδικασιών αλλά και περιστολής της φοροδιαφυγής.

Το αν, όμως, θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί μέσω των νέων διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα φανεί στην πράξη τα επόμενα χρόνια. Πάντως, στην εισηγητική έκθεση που θα συνοδεύει το νέο ΚΑΣ, θα αναφέρεται ότι «έχει γίνει σημαντική προσπάθεια απλοποίησης εκσυγχρονισμού και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης της διαφάνειας μεταξύ φορολογικής αρχής και φορολογουμένων».

«H εφημερίδα Το Βήμα» παρουσίασε τις σημαντικότερες αλλαγές στο νέο Κώδικα:

- Καταργείται η θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων εταιρειών και επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄κατηγορίας καθώς και του βιβλίου αποθήκης

- Αλλάζουν τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης των βιβλίων των επιχειρήσεων. Από ένα έως τέσσερις μήνες η διάρκεια μέσα στην οποία θα πρέπει να θεωρούνται τα βιβλία.

- Καταργείται η υποβολή των ισοζυγίων.

- Προβλέπεται συμψηφισμός οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων χωρίς γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες.

- Όλα τα φορολογικά δεδομένα θα καταγράφονται σε οπτικούς δίσκους στην περίπτωση μηχανογραφημένων λογιστηρίων.

- Τίθεται «οροφή» στα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά στοιχεία μέχρι 300.000 ευρώ ανά τιμολόγιο και 100.000 ευρώ για υπόλοιπες φορολογικές παραβάσεις. Σε περίπτωση που κάποιος είναι υπότροπος, θα υπάρχει προσαύξηση του προστίμου κατά 50%.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description internet | Οκτωβρίου 28, 2011 6:52 μ.μ. | Reply
Να και ευχαριστα νεα, αλλα δεν εχω καταλαβει ακομα πως γινεται να μη θεωρουνται τα στοιχεια. Δεν θα μπορω να φτιαξω μια σφραγιδα οποιας εταιριας θελω και να κοβω αθεωρητα στοιχεια; ´η μηπως θα ειναι ηλεκτρονικα τα τιμολογια;
image description gkazan | Οκτωβρίου 31, 2011 10:30 π.μ. | Reply
Καταργείται η θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων εταιρειών και επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄κατηγορίας καθώς και του βιβλίου αποθήκης

-Από ένα έως τέσσερις μήνες η διάρκεια μέσα στην οποία θα πρέπει να θεωρούνται τα βιβλία.
Κατάργηση θεώρησης βιβλίων και στοιχείων.....1 εως 4 μήνες για την θεώρηση των βιβλίων... Π@πάρια μέντολες... Άρα δεν ξαναπληρώνω ΟΑΕΕ γιατί πολύ απλά δεν απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα για ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΒΣ!!!...Βρες μπάς και θέλουν να βολέψουν τίποτα "δικούς τους" που 25 χρόνια δεν έχουν θεωρήσει βιβλίο;;;;
image description trapezokomos | Οκτωβρίου 31, 2011 10:32 π.μ. | Reply
Το ευ΄χαριστο για μένα είναι η ενημέρωση ανα τρίμηνο των Β κατηγορίας...για να δούμε ..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο