Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διαβουλεύσεις με τρόικα για μείωση συντελεστών ΦΠΑ έως και 4 μονάδες.

ΣXEΔIO για μείωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας έως και 4 μονάδες επιχειρεί να «περάσει» η κυβέρνηση από την τρόικα για να δώσει «ανάσα» στην αγορά.

Η μείωση του ΦΠΑ, θεωρούν στο Yπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ομοβροντία μειώσεων τιμών στην αγορά. Θα είναι η πρώτη κίνηση για μια αντίστροφη πορεία του τιμάριθμου και η απάντηση στον στασιμοπληθωρισμό, καθώς η άμεση φορολογία και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο οδηγούν σε περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στο τραπέζι της κοινωνικής διαβούλευσης για το εθνικό φορολογικό σύστημα που ξεκινά άμεσα –υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας– ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Παντελής Οικονόμου αναμένεται να καταθέσουν προς συζήτηση τρεις βασικές εισηγήσεις:

1. Μείωση του βασικού και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε 20% και 9% αντί 23% και 11% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% και των ειδικού καθεστώτος φορολόγησης στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

2. Κατάργηση των ειδικού καθεστώτος για τις ακριτικές περιοχές και ακόμα μεγαλύτερη μείωση ΦΠΑ για όλους, σε 19% και σε 9%.

3. Κατάργηση όλων των επιμέρους συντελεστών και επιβολή ενός μοναδικού και πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που θα καθοριστεί στη διαβούλευση, της τάξεως, για παράδειγμα, του 17% ή και χαμηλότερα.
Ερωτηματικό παραμένει ποιος συντελεστής θα ισχύσει για τα αγροτικά προϊόντα, αν και, όπως όλα δείχνουν, κερδίζει έδαφος η εισήγηση για να υπαχθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, όπως ο τουρισμός και τα εξαγωγικά προϊόντα.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά τα επονομαζόμενα νησιά «πολυτελείας». Στο τραπέζι του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού έχει τεθεί πρόταση η οποία προβλέπει την κατάργηση της διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης με ΦΠΑ μειωμένο κατά 30% προκειμένου για τα «πλούσια» νησιά του Αιγαίου, όπου οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δείχνουν κάθε χρόνο ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.
Παράγοντες του Yπουργείου Οικονομικών που έχουν εισηγηθεί το σχετικό μέτρο στον υπουργό Ευ. Βενιζέλο, θεωρούν ότι είναι άδικο να υπάρχει η ίδια φορολογική μεταχείριση για νησιά όπως η Σύμη και η Ικαρία με τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ρόδο ή τη Σαντορίνη.
Ωστόσο, η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και ιδίως τη μείωση του ΦΠΑ στην παρούσα φάση. Το κλιμάκιο επέμεινε ότι η μείωση των φόρων θα πρέπει να προχωρήσει μόνο στη βάση του ισοδύναμου αποτελέσματος.
Στην έκθεση της τρόικας τονίζεται ότι «η μια μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και δεν πρέπει να εξαντληθεί σε αλλαγές υπό καθεστώς χρονικής πίεσης».
Το σενάριο πάντως για την επιβολή του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αναμένει με αγωνία η αγορά, καθώς θεωρείται «μονόδρομος» για την αύξηση του τζίρου και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. 

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο