Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Eφυγε νωρίς γιατί βρήκε φοροφυγάδες.

Το άνωθεν «πάγωμα» της επιβολής προστίμων για φορολογικές παραβάσεις εξόργισε τον Δ. Σπινέλλη.

Ηταν φθινόπωρο του 2007, όταν οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο νυν πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης, όριζαν τρία πρόσωπα της εµπιστοσύνης τους και γνώστες της πληροφορικής για να εποπτεύσουν τα πληροφοριακά συστήµατα που θα µετρούσαν τις ψήφους των µελών και των φίλων του Κινήµατος κατά τη διάρκεια των εσωκοµµατικών εκλογών.

Ο κ. Σκανδαλίδης όρισε τον κ. Θ. Βούρδα, ο κ. Βενιζέλος τον σηµερινό διευθύνοντα σύµβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Γ. Καλαµαρά, ενώ ο κ. Παπανδρέου τον καθηγητή του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίουuni00A0Πληροφοριακών Τεχνολογιών και Συστηµάτων ∆ιοίκησης (ISTLab) κ. Δ. Σπινέλλη.

Οι εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν την πρώτη εµπειρία του σηµερινού γενικού γραµµατέα Πληροφοριακών Συστηµάτων από την πολιτική ζωή. Τέσσερα χρόνια αργότερα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2011, ο κ. Σπινέλλης αποδέχθηκε ότι ο «τοίχος», στον οποίο έπεσαν όλοι όσοι έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Οικονοµικών, δεν νικιέται και υπέβαλε την παραίτησή του.

Η αδυναµία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονοµικών να συντονιστούν για να επιτελέσουν το αυτονόητο έργο τους, δηλαδή τη συλλογή των δηλωµένων και αδήλωτων φόρων, ήταν αυτό που προκάλεσε απογοήτευση στον γενικό γραµµατέα Πληροφοριακών Συστηµάτων, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση εδώ και λίγο καιρό.
Ωστόσο «κερασάκι» στην απόφαση του κ. Σπινέλλη να καταθέσει την παραίτησή του ήταν η εντολή του γενικού γραµµατέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεµάτων κ. Ι. Καπελέρη για «πάγωµα» της επιβολής προστίµων σε υποθέσεις παραβάσεων της νοµοθεσίας για τις συναλλαγές πετρελαίου θέρµανσης «λόγω µεγάλου αριθµού παραβάσεων», τις οποίες οι υπηρεσίες δεν µπορούσαν να διεκπεραιώσουν. Μάλιστα ο επικεφαλής του Τµήµατος Οικονοµικού Εγκλήµατος του Εφετείου Αθηνών, εισαγγελέας Εφετών κ. Γρ. Πεπόνης , παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση της παραίτησης του κ. Σπινέλλη. Την έρευνα ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο εισαγγελέας Εφετών Σπ. Μουζακίτης , ο οποίος θα εξετάσει την ύπαρξη τυχόν αδικηµάτων, όπως η απιστία.

Στις 12 Ιουλίου η Γενική Γραµµατεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεµάτων διαπίστωνε την «αντικειµενική υπόσταση µεγάλου αριθµού παραβάσεων µη καταχώρισης ή εκπρόθεσµης καταχώρισης ή ανακριβούς καταχώρισης των συναλλαγών πετρελαίου θέρµανσης στο σύστηµα “Ηφαιστος”».

Σύµφωνα µε την προβλεπόµενη διαδικασία, οι εκθέσεις ελέγχου του Σ∆ΟΕ αποστέλλονται στο τελωνείο «για την επιβολή ή µη» κυρώσεων.

Επειδή όµως οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν παρόµοιες «και µε δεδοµένες τις τεχνικές ιδιαιτερότητες του συστήµατος “Ηφαιστος”», έγινε η άµεση σύσταση στα τελωνεία «να αναµένουν, πριν από την έκδοση καταλογιστικών πράξεων, οδηγίες από τη Διεύθυνσή µας, οι οποίες θα διαµορφωθούν αφού µελετηθούν οι οικείες εκθέσεις ελέγχου των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, προκειµένου να αντιµετωπισθούν οι επί µέρους περιπτώσεις ενιαία από όλες τις τελωνειακές αρχές». Η συνέχεια από τον κ. Καπελέρη δόθηκε στις 26 Αυγούστου 2011.

Η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων είχε επεξεργαστεί, ως ώφειλε, τις περιπτώσεις παραστατικών που υποβλήθηκαν εκπρόθεσµα από τους επιτηδευµατίες για το χρονικό διάστηµα από την 1η Ιανουαρίου 2010 ως τις 15 Μαΐου 2010, προκειµένου να καταλογιστούν οι παραβάσεις και να επιβληθούν τα πρόστιµα.

Ωστόσο ο κ. Καπελέρης έδωσε την ακριβώς αντίθετη εντολή: «Επειδή για το συγκεκριµένο θέµα επίκειται νοµοθετική ρύθµιση για την αντιµετώπιση των προβληµάτων που δηµιουργήθηκαν, κυρίως λόγω του πλήθους προς καταλογισµό παραβάσεων, σε συνάρτηση µε το γεγονός ότι αποσυσχετίστηκε η διαδικασία υποβολής των καταστάσεων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (ντίζελ) θέρµανσης στο πληροφοριακό σύστηµα “Ηφαιστος” µε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους επιτηδευµατίες, ώσπου να ρυθµιστεί νοµοθετικά το εν λόγω θέµα, οπότε θα δοθούν νεότερες οδηγίες, αναστέλλεται η εφαρµογή του καταλογισµού προστίµων». Ετσι, σύµφωνα µε την εντολή του κ. Καπελέρη:

- ∆εν θα εκδίδονται αποφάσεις επιβολής προστίµου ως τη νοµοθετική ρύθµιση του ζητήµατος. - Οι περιπτώσεις για τις οποίες εκδόθηκαν αποφάσεις επιβολής προστίµου και δεν έχουν ακόµη κοινοποιηθεί θα µπουν στο συρτάρι.

Σύµφωνα µε πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, ο κ. Σπινέλλης φέρεται να εξοργίστηκε από την εν λόγω απόφαση και κατέθεσε την παραίτησή του.
Κανένας έλεγχος ώσπου να έρθει νόµος

Με την αναστολή των προστίμων και μέχρι νεωτέρας, το Δημόσιο αποδέχεται – ως προσωρινά μη παράνομη – την πλέον πάγια πρακτική των παρανομούντων, δηλαδή το περιβόητο «τιμολόγιο διευκόλυνσης».

Οπως έχουν διαπιστώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, πρόκειται για ένα κόλπο αθώωσης όσων παραβαίνουν τη νομοθεσία για τα καύσιμα, καθώς εμφανίζουν εκ των υστέρων πλαστά δικαιολογητικά, τα οποία ωστόσο τα δικαστήρια αποδέχονται. Το άλλο ζήτημα που δημιουργεί αλαλούμ είναι το έλλειμμα συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, καθώς κανείς δεν συμφωνεί στο πόσα καύσιμα παράγονται και διακινούνται στη χώρα, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να ορίσει τα χρήματα που χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο.

Ενας βασικός λόγος είναι οι πλασματικές εξαγωγές καυσίμων, που καταλήγουν σε παράνομες επανεισαγωγές και οδηγούν σε τεράστια κέρδη, καθώς δεν καταβάλλονται οι νόμιμοι φόροι.

Ετσι, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες διαφωνούν στο πόσα χρήματα χάνονται τελικά για το Δημόσιο, καθώς το εκτιμώμενο ποσό κυμαίνεται από τα 500 εκατ. ως τα 3 δισ. ευρώ!

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description trapezokomos | Οκτωβρίου 24, 2011 12:27 μ.μ. | Reply
διαπίστωνε την «αντικειµενική υπόσταση µεγάλου αριθµού παραβάσεων µη καταχώρισης ή εκπρόθεσµης καταχώρισης ή ανακριβούς καταχώρισης των συναλλαγών πετρελαίου θέρµανσης στο σύστηµα “Ηφαιστος”

OTAN MOY BAZEI TON KAΘΕ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΥΠΟΛΟΛΟΓΙΣΤΕΣΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;;ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ Η' ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΕΣ;;;Η ' ΜΗΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΖΑΜΠΑ;;;;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο