Φόρος 25% στις «μυστικές» καταθέσεις στην Ελβετία.

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Οκτώβριος 2011
Ελβετικές τράπεζες έχουν έρθει ήδη σε επικοινωνία με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που τηρούν λογαριασμούς στα καταστήματά τους, καλώντας τους να υπαχθούν στη συμφωνία με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιχτεί το καθεστώς ανωνυμίας. Taxheaven.gr

Προ των πυλών βρίσκεται το σχέδιο φορολόγησης των «μυστικών» καταθέσεων που διαθέτουν οι Έλληνες στην Ελβετία, με στόχο την εισροή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά δημόσια ταμεία. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βέρνης εισέρχονται στην τελική φάση, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη να μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην ελβετική πρωτεύουσα όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ελβετικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτον, ήδη ελβετικές τράπεζες έχουν έλθει σε επικοινωνία με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που τηρούν λογαριασμούς στα καταστήματά τους, καλώντας τους να υπαχθούν στη συμφωνία με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιχτεί το καθεστώς ανωνυμίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά έχει ως κεντρικό άξονα την επιβολή ενός φόρου με συντελεστή 25% στο συνολικό ποσό των καταθέσεων που έχουν τοποθετήσει Έλληνες σε ελβετικό έδαφος και δεν έχουν φορολογηθεί.

Οι συνολικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών -φυσικών και νομικών προσώπων- που βρίσκονται κατατεθειμένες στις ελβετικές τράπεζες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων αυτών να χαρακτηρίζεται ως «μαύρο χρήμα», καθώς προέρχεται από δραστηριότητες στο χώρο της παραοικονομίας.

Συμφωνία ανάλογη με αυτη της Γερμανίας
Η συμφωνία της Ελλάδας θα είναι ανάλογη με αυτή που έχει υπογραφεί ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελβετία, και αφορά τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία από Γερμανούς υπηκόους. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι από το 2013 οι ελβετικές τράπεζες θα επιβάλλουν φόρο εισοδήματος στους τόκους των καταθέσεων περίπου 26%, οι οποίοι και θα αποδοθούν στο γερμανικό δημόσιο. Επιπλέον, και προκειμένου να μην υπάρξει «παραγραφή» για τα προηγούμενα έτη, η γερμανο-ελβετική συμφωνία προβλέπει την επιβολή ενός επιπλέον φόρου που θα κυμαίνεται από 19% έως 34% στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Ανωνυμία καταθετών
Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με τις ελβετικές αρχές έχουν ως βάση την ανωνυμία των καταθετών. Δηλαδή τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων θα εξακολουθήσουν να μένουν μυστικά. Επί της ουσίας, οι ελβετικές τράπεζες πρόκειται να λειτουργούν ως μεσάζοντες για την καταβολή φόρων στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η φορολόγηση των καταθέσεων θα έδινε μία μεγάλη δημοσιονομική ανάσα στην Ελλάδα, ενώ για την Ελβετία που διατηρεί την ανωνυμία των καταθετών της θα σηματοδοτούσε το ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές είχαν ξεκινήσει από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός το Φεβρουάριο του 2011, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία.

Βοήθεια
«Χείρα βοηθείας» στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογηθούν οι «μυστικές» καταθέσεις προσφέρει ο Γερμανός επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ. Σε συνέντευξή του στους γερμανικούς Financial Times, ο κ. Ράιχενμπαχ επισημαίνει ότι η Ελβετία ανακοίνωσε ήδη ότι είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τη ρύθμιση του θέματος αυτού. Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ, «η συμφωνία θα παρείχε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει μία νέα πηγή είσπραξης φόρων και ταυτόχρονα να μπει φρένο στις αναλήψεις από καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες», αφού -όπως σημειώνει χαρακτηριστικά- «η επιβολή φόρων στους Ελληνες έχει φτάσει τα όριά της».

Πηγή Ημερησία