Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης από το Eurogroup

Θετικό βήμα , χαρακτήρισε την απόφαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η εκταμίευση της 6ης δόσης προς τη χώρα μας, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται καθώς συμμετείχε στη συνεδρίαση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα".

Eurogroup: Εγκρίνει την 6η δόση με συστάσεις

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επισημαίνεται ότι “εξετάσαμε τα αποτελέσματα της πέμπτης έκθεσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, βάσει της έκθεσης που συντάχθηκε από τους εκπροσώπους της τρόικας. Σημειώνουμε ότι η μακροοικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την τέταρτη έκθεση, ενώ οι οικονομικές προκλήσεις, παραμένουν”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι 17 υπουργοί Οικονομικών “χαιρετίζουμε την ουσιώδη δημοσιονομική προσαρμογή λόγω των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα της επιτρέψει να πετύχει τους στόχους του 2012. Συγκεκριμένα, χαιρετίζουμε τα μέτρα που ενέκρινε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο”.

“Ζητάμε από τις ελληνικές αρχές να πετύχουν μεγαλύτερη πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων” υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι “συμφωνήσαμε να εγκρίνουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η εκταμίευση θα πρέπει να αναμένεται τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται η έγκριση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”. “Επιπροσθέτως, προκειμένου να παρέχουμε εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα καταλήξουμε σε ένα δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, με το κατάλληλο συνδυασμό μιας νέας επιπρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα” καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, είχε μεταδώσει ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα εγκρίθηκε από το Eurogroup. “Η έκτη δόση συμφωνήθηκε. Είναι έτοιμη να αποσταλεί” δήλωσε η πηγή, που συμμετείχε στο σημερινό Eurogroup. Η 6η δόση αντιστοιχεί σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ, από το συνολικό πακέτο το 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης που έχει η υπογράψει η Ελλάδα με την τρόικα, τον Μάιο, του 2010. Χωρίς τη δόση, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε την πιθανότητα χρεοκοπίας, αργότερα φέτος, σημειώνει το Reuters.


24h NewsRoom
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο