Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μη χάσει κανείς το σπίτι του

Συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην εφημερίδα Real News και στο δημοσιογράφο, κ. Βασίλη Σκουρή

Κούρεμα έως και 50% κ. υπουργέ; Δεν φοβάστε ότι μπορεί να ερμηνευτεί ως χρεοκοπία;

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αν πέσει η Ελλάδα, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Προτεραιότητα λοιπόν όλων μας, της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών ηγεσιών, είναι το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο με τρόπο που δεν θα επιτρέπει καμία αμφισβήτηση από τις αγορές. Θα επιβεβαιώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη. Και ταυτόχρονα θα δημιουργεί επιτέλους τις προϋποθέσεις για να μπούμε ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Τι δεν μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα στην αναθεώρηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου;

Είναι λάθος να θέτεις κόκκινες γραμμές όταν δεν έχεις όλα τα κρίσιμα στοιχεία στη διάθεσή σου, τη στιγμή μάλιστα που πραγματοποιούνται εξαιρετικά κρίσιμες διεργασίες στο ανώτατο δυνατό επίπεδο της Ε.Ε κάτω από μεγάλη μυστικότητα. Συνεπώς, ας μην προτρέχουμε να σχολιάζουμε δημοσιογραφικές διαρροές και σενάρια οίκων αξιολόγησης. Να είστε βέβαιος, ωστόσο, ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν διλήμματα τεχνικού τύπου. Στην πολιτική το μόνο κρίσιμο δίλημμα είναι οι αποφάσεις μας να εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον και να θέτουν την οικονομία στην υπηρεσία των χωρών και των λαών μας. Και αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να δρομολογούνται οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους μας.

Μήπως, τελικά, η χώρα μας αποτελεί το παράδειγμα για το τι θα πάθουν και άλλες χώρες του Νότου σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας;

Το πρόβλημα, επαναλαμβάνω, είναι και ευρωπαϊκό. Υπάρχει και δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα στην ευρωζώνη. Το θέμα λοιπόν είναι ότι έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη. Ένα πραγματικό πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Και ταυτόχρονα, μια κρίση που απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Απέναντι σε μια τόσο σύνθετη κατάσταση, οι λύσεις δεν μπορούν να είναι μόνο τεχνικές και αποσπασματικές. Υπάρχει πάντα η πολιτική πτυχή. Απαιτούνται δημιουργικές υπερβάσεις από όλους μας και ταυτόχρονα γενναίες, δύσκολες αποφάσεις που θα στηρίζονται σε δύο άξονες: τη βιώσιμη επίλυση του ελληνικού χρέους, και την άνευ όρων στήριξη της ανάπτυξης.

Τι απαντάτε στα νοικοκυριά, στους ανθρώπους που αγωνιούν για το αύριο και βλέπουν να καταρρέουν καθημερινά η μία μετά την άλλη όλες οι σταθερές τους;

Τα μέτρα που παίρνουμε είναι για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Για να μην βρεθεί κανείς ανυπεράσπιστος στο δρόμο. Για να μην ζήσουμε καταστάσεις που θα μας γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω, σε εμπειρίες και βιώματα που οι γονείς μας μόνο θυμούνται μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Προσωπικά, διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μου ως άνθρωπος που τον έχουν ψηφίσει κατ’ επανάληψη για να τους εκπροσωπεί, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε όσοι πλήττονται τώρα, είτε μισθολογικά, είτε μπαίνοντας σε εφεδρεία, είτε χάνοντας ακόμη και τη δουλειά τους, να μην χάσουν το σπίτι τους. Κανείς να μη βρεθεί στο δρόμο και να μη δει τα παιδιά του, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να καταλήγουν εκεί. Κανένας δεν θα πλουτίσει σε βάρος ανθρώπων που δοκιμάζονται από την κρίση. Εγώ αλλά και οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε, και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μας γι’ αυτό και θα το πετύχουμε.

Τελικά αυτή η πολιτική που επιβάλλουν οι δανειστές βγαίνει; Γιατί τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο…

Είναι μια πολιτική με βαρύ κοινωνικό κόστος. Μια πολιτική που προκαλεί πόνο, οργή, ανασφάλεια. Όλα αυτά τα δέχομαι, τα βλέπω και τα ζω καθημερινά. Υπάρχει όμως μια κρίσιμη διαφορά, που κάποιοι σκόπιμα αποκρύπτουν. Είναι η μόνη πολιτική που μας δίνει μια προοπτική για το μέλλον. Για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αναίμακτη κοινωνική και οικονομική ανασύνταξή μας έως το 2015. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη αντιπρόταση αυτή τη στιγμή που να μην ανοίγει την πόρτα προς την άβυσσο.  Χρειάζεται να αντέξουμε ώστε να μην μπούμε σε μια περιπέτεια δεκαετιών που θα καταστρέψει όλες τις υλικές αξίες, τις περιουσίες που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια βάζοντας ταυτόχρονα τη χώρα μας στο περιθώριο της Ευρώπης.

Εσείς έχετε πει ωστόσο ότι η πολιτική της τρόικας δεν είναι ευαγγέλιο… Τι θα πρέπει να αλλάξει, κατά τη γνώμη σας;

Το πρόβλημα δεν είναι η τρόικα και οι επιταγές της. Το πρόβλημα είναι το υπέρογκο και αναποτελεσματικό κράτος, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή καθώς και το μοντέλο της ρηχής ανάπτυξης που επικράτησε στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν πρέπει να αγνοούμε ταυτόχρονα ότι δεν φτάνουν μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα,  χρειάζεται και ένας ισχυρός αναπτυξιακός βραχίονας μαζί με δημιουργικούς τρόπους χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τα θύματα της κρίσης.

Αν επιτευχθεί νέα συμφωνία και έρθει στη Βουλή θα πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία;

Σας απαντώ ευθέως, όχι. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη και δεν θα παζαρέψει τη διάσωση της χώρας. Έχουμε αναλάβει μια ιστορική ευθύνη και θα την πάμε μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Περαιτέρω απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, με σύνδικο χρέος ή επιτηρητή οικονομικών, μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα;

Από εμάς εξαρτάται η οριστική έξοδος από το τούνελ. Όσο πιο υπεύθυνα και αποτελεσματικά αλλάζουμε την Ελλάδα τόσο μικρότερη θα είναι και η παρέμβαση των δανειστών στις υποθέσεις μας. Και κάτι ακόμη για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής. Η άρνηση να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις πλήττει τελικά αυτούς που πρόσκαιρα θέλουμε να προστατεύσουμε. Όσο καθυστερούμε στην υλοποίηση των αλλαγών τόσο επαχθέστερα γίνονται τα μέτρα για όλους μας και κυρίως για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Όσο καθυστερούμε τόσο πιο κοντά έρχονται λύσεις που μέχρι χθες φάνταζαν αδιανόητες.

Εσείς αποκλείετε ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα; Και πρόωρες εκλογές υπό ποίες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν;

Σε τέτοιες στιγμές η συναίνεση δεν αποτελεί απλά μια ευχή. Είναι επιτακτική και αναγκαία συνθήκη για να πάμε όλοι μαζί μπροστά και να διαπραγματευόμαστε με καλύτερες αξιώσεις το μέλλον μας. Υπάρχει μια πολιτική πραγματικότητα: είμαστε μόνοι μας. Όσες φορές προσπαθήσαμε, εισπράξαμε άρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και οι πρόωρες εκλογές θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα η οποία είναι όρος και προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και την έξοδο από την κρίση.

Φοβάστε ότι θα υπάρξουν βουλευτές που θα ανατρέψουν την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας κομβικά νομοσχέδια;

Το αίσθημα ευθύνης που έχουν δείξει οι βουλευτές μας όλη αυτή τη περίοδο είναι απαράμιλλο και αξιοθαύμαστο. Οφείλουμε να τους ακούμε πολύ προσεκτικά διότι από αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα κρέμεται το μέλλον της χώρας.

Η κοινωνική αναταραχή σας απασχολεί; Καταλήψεις υπουργείων, πολλές μέρες σκουπίδια στους δρόμους; Οι πολίτες αναρωτιούνται: Υπάρχει κυβέρνηση;

Ανησυχώ βαθιά διότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μην αισθανθεί κανείς ότι δεν έχει μέλλον πλέον στην Ελλάδα. Ότι δεν καταρρέουμε εκ των έσω. Απευθύνω έκκληση σε όλους, τις προσεχείς εβδομάδες που είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας, να πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία.

Για τη ρευστότητα στην αγορά τι θα κάνετε; Τι μπορείτε να υποσχεθείτε;

Η εξασφάλιση της ρευστότητας είναι όρος επιβίωσης για την πραγματική οικονομία. Μετά από επίμονες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις καταφέραμε να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό της στάσης δανεισμού που υπάρχει στην ελληνική αγορά από την πλευρά των τραπεζών, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μέσα στον επόμενο μήνα προχωρούμε σε τροποποίηση των κοινοτικών κανονισμών για την κάλυψη και του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα δώσει βαθιά ανάσα στην πραγματική οικονομία.

Οι τιμές των προϊόντων, παρά την κρίση δεν πέφτουν. Τι θα κάνετε;

Σας θυμίζω ότι τέτοια εποχή πέρυσι ο πληθωρισμός έτρεχε με 5,5%. Θα με ρωτήσετε δικαίως: Ακολουθεί η πτώση των τιμών τη σημαντική μείωση εισοδημάτων που βιώνει το σύνολο των Ελλήνων; Όχι. Και γι’ αυτό δεν εφησυχάζω με τη μείωση του πληθωρισμού. Ζούμε έκτακτες συνθήκες και απαιτούνται έκτακτα μέτρα. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, επεξεργαζόμαστε διαρκώς νέα μέτρα, συμβατά με τη νομοθεσία μας, τα οποία θα απαντούν στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε. Κανείς δεν μπορεί να συντηρεί άδικες τιμές σε βάρος των καταναλωτών, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο