Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ανακοίνωση από την ΑΚΙΟΕ - Αναβάλεται η κατοχύρωση του επαγγέλματος του Οικονομολόγου ;

Αναβάλεται η κατοχύρωση του επαγγέλματος  του Οικονομολόγου ;

Συνάδελφοι

Όπως ήδη γνωρίζετε από την 2/3/2011, με την  ψήφιση του Ν. 3919/2011, που αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων  δίνεται η δυνατότητα στον οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα επίπεδου σπουδών, να ιδρύει εταιρεία και να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα επιθυμεί. Παράλληλα ο νόμος προβλέπει ότι από την ψήφιση  του και εντός τεσσάρων μηνών θα υπήρχε η δυνατότητα με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων να εξαιρεθούν επαγγέλματα από την απελευθέρωση.

Τελικώς από το νόμο εξαιρέθηκαν τα επιστημονικά επαγγέλματα (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ.) εκτός από τα Οικονομολογικά επαγγέλματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρία και να παρέχει οικονομικές-λογιστικές υπηρεσίες πλην υπηρεσιών ορκωτού λογιστή. Για να γίνει απόλυτα κατανοητό π.χ. πολίτης άσχετος παντελώς με τα οικονομικά έχει τη δυνατότητα να κάνει έναρξη επαγγέλματος φοροτέχνη - λογιστή χωρίς να χρειάζεται την αντίστοιχη άδεια που εκδίδεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο.  

Άρα η αγορά θα γεμίσει από άσχετους, επικίνδυνους και κομπογιαννίτες οι οποίοι με την ταμπέλα της λογιστικής εταιρίας θα λυμαίνονται το χώρο και θα διώξουν όλους τους σοβαρούς επαγγελματίες. Καταλαβαίνετε την επίπτωση που θα έχει αυτό στα δημόσια έσοδα της χώρας στη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση.
Επιπλέον αναρωτιόμαστε τι νόημα θα έχει να ακολουθήσει ένας νέος σπουδές οικονομικού κύκλου αφού ο τυπικός τίτλος δεν θα του είναι απαραίτητος για την άσκηση οποιουδήποτε οικονομικού επαγγέλματος; 

Η ΑΚΙΟΕ από την πρώτη στιγμή επισήμανε το πρόβλημα, επέστησε την προσοχή προς την Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. για να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και να συμπεριληφθούν και οι οικονομολόγοι  στις εξαιρέσεις του νόμου, αναφορικά με την ύπαρξη  τίτλου σπουδών.  

Όλο αυτό το διάστημα σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου και του προεδρείου του Οικονομικού Επιμελητηρίου το Υπουργείο Οικονομικών θα προέβαινε στην έκδοση ΠΔ και θα εξαιρούσε τους Λογιστές- Φοροτέχνες κάτι που τελικά δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Φυσικά μας εκπλήσσει  η στάση της πολιτικής ηγεσίας η οποία στηρίχτηκε στους συναδέλφους μας και πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας,  το σύνολο των δηλώσεων των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων (πλην ελαχίστων )περαιώθηκε από εμάς, και όχι από της Εφορίες. Ενώ έδειξαν οι συνάδελφοι μας ότι η πολιτεία αν στηριχτεί σε εμάς μπορεί να αλλάξει σελίδα και να γίνει  ένα σύγχρονο κράτος, ανταπόδωσε την βοήθεια μας με την άκρατη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Είμαστε οι μόνοι που συμβάλαμε τα μέγιστα στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και λυπούμαστε  που η πολιτεία δεν επιλέγει την στήριξη του επαγγέλματος και την αναβάθμιση του , αλλά μας βάζει στην ίδια λογική ακόμα και με χειρονακτικά επαγγέλματα.  

Καταγγέλλουμε την τακτική που ακολούθησαν οι συνάδελφοι στο Προεδρείο και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ  που ενώ γνώριζαν το τι σχεδιάζετε από το Υπουργείο Οικονομικών, σιώπησαν και δίνανε ψεύτικες  διαβεβαιώσεις ότι θα προστατεύσουν το επάγγελμα και θα εκδοθεί ΠΔ.

Τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν και είναι όλοι τους έκθετοι απέναντι στους συναδέλφους. Τους καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να πάρουν πρωτοβουλίες, να καλέσουν τους συλλόγους οικονομολόγων, λογιστών και λοιπών οικονομολογικών επαγγελμάτων και να πάρουν αποφάσεις για να αλλάξει αυτή η άδικη κατάσταση για το επάγγελμα μας, η οποία και δεν διαφοροποιείται μετά την έκδοση της ΠΟΛ.1166/1.8.2011 ''Καθορισμός περιεχομένου, προϋποθέσεων και κριτηρίων πιστοποίησης των λογιστών φοροτεχνικών''. Η  ΠΟΛ.1166/1.8.2011 οποία αποτελεί απλή ερμηνευτική εγκύκλιο και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Νόμο 3919/2011.

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 (Α.ΚΙ.Ο.Ε)
[email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Kostasauth | Οκτωβρίου 14, 2011 12:46 μ.μ. | Reply
Γιατί αναφέρετε πράγματα τα οποία θέλετε να παρουσιάσετε με ανακρίβειες?
Με λίγα λόγια οι Άδειες Λογιστή-Φοροτέχνη δέν θα πάψουν να ισχύουν ποτέ απλά ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γίνει ο ιδιοκτήτης με την έννοια της διοίκησης λογιστικών εταιριών ΜΕΣΑ στις οποίες όμως θα είναι απαραίτητη η "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ" Λογιστή Φοροτέχνη με "ΑΔΕΙΑ απο το Ο.Ε.Ε.".
Προσωπικά δέν βλέπω κάτι το κακό σε αυτό το θέμα καθώς άτομα-απόφοιτοι Οικονομικών σχολών, οι οποίοι δέν είχαν την δυνατότητα να ανοίξουν λογιστικό γραφείο(λόγω χρημάτων-κεφαλαίου), θα μπορούν πλέον με την βοήθεια κάποιον πολιτών που θέτουν το κεφάλαιό τους, να απασχοληθούν μέσα σε αυτά.
Τί είναι αυτό που σας φοβίζει συνάδελφοι? Τον ανταγωνισμό φοβάστε? Άτομα σαν εμάς που υποτίθεται σπουδάσαμε 4 χρόνια σε Οικονομικές σχολές + άλλα τόσα σε μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις, πώς είναι δυνατόν να εκδηλώνουμε φοβίες απέναντι στον ανταγωνισμό, πάνω στον οποίο έχουμε τόσο πολύ εντριβήσει και γνωρίσουμε τις θετικές και αρνητικές του συνέπειες?
image description marinerD | Οκτωβρίου 14, 2011 12:13 μ.μ. | Reply
πρέπει επιτέλους να μάθουμε να γράφουμε σωστά ελληνικά: αναβάλεται η κατοχύρωση κι όχι αναβαλετε (θέλει αι όταν είναι ενικό πρόσωπο!!) Με 'ε' σημαίνει "εσείς αναβάλετε"!
το ίδιο ισχύει και για την φράση: "σχεδιάζετε από το Υπουργείο Οικονομικών" Το σωστό είναι σχεδιάζεται!
image description PLAT | Οκτωβρίου 14, 2011 12:54 μ.μ. | Reply
Απλα,θα δημιουργηθουν μερικες πολυεθνικες εταιρειες που θα αντικαταστησουν τις εφοριες και οι πτυχιουχοι λογιστες θα γινουν υπαλληλοι τους με τους νεους μισθους της Τροικας.Αλλωστε η προσφορα λογιστων ειναι τεραστια.Αν καποιος πιστευει οτι μπορει να διατηρησει το μικρο λογιστικο του γραφειο ειναι πολυ γελασμενος.
Ελπιζω ολοι οι Ελληνες να αντισταθουν στο ξεπουλημα και να πουν ενα μεγαλο οχι
image description DRIVECENTER | Οκτωβρίου 14, 2011 5:17 μ.μ. | Reply
Είναι σαφές ότι έχει παρερμηνευθεί από την πλευρά της ΑΚΙΟΕ η σχετική διάταξη που αποβλέπει στο άνοιγμα του επαγγέλματός μας. Επειδή υπάρχει κίνδυνος εκ της παρερμηνείας αυτής να προκληθούν αθέμιτες αντιδράσεις, καλό θα είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να βοηθήσουμε ο καθένας όπως μπορεί ώστε να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο