Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Κλειδώνει» haircut 35% - 50%

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στην Ευρωζώνη και τις έντονες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, η αύξηση του ποσοστού απομείωσης του ελληνικού χρέους, πέραν της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, είναι σίγουρη. Το ποσοστό που θα αποφασιστεί, είναι άγνωστο... Το μπρα ντε φερ μεταξύ Μέρκελ-Σαρκοζί κλιμακώνεται και μαζί μ' αυτό και οι αντοχές των αγορών...

Kερδίζει έδαφος το σενάριο για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με haircut του ελληνικού χρέους 35-50% και επιμήκυνση των λήξεων σε 30 έτη, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει και ομόλογα λήξεων πέραν του 2020, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Ενεργά παραμένουν όλα τα σενάρια, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, «οι ζημίες των ιδιωτών επενδυτών στο ελληνικό χρέος είναι πιθανόν να κυμανθούν από 30 ... 50% και όχι 21% που είχε συμφωνηθεί στη συμφωνία των Βρυξελλών, στις 21 Ιουλίου». Οικονομικοί και τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ένα πρόγραμμα με «κούρεμα» άνω του 35-40% να προσελκύσει εθελοντική συμμετοχή, ιδιαίτερα όταν η διάρκεια του «κουρεμένου» ομολόγου που έχει προκύψει από την ανταλλαγή, είναι 30 έτη.

Ο κίνδυνος, λένε οι ίδιοι, σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» άνω του 40%, είναι η μη επίτευξη του υψηλού στόχου συμμετοχής (90% και άνω), το οποίο θα οδηγούσε στο ενδεχόμενο εφαρμογής -με πίεση από τους δανειστές μας- ενός υποχρεωτικού «κουρέματος», το οποίο πλέον θα συνιστούσε χρεοκοπία.
«Κλειδώνει» haircut 35% - 50%

Πιστωτικό γεγονός
Ο χαρακτηρισμός μίας εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών, ως «πιστωτικό γεγονός» είναι εξαιρετικά πιθανός, λένε δικηγόροι με εξειδίκευση στην οικονομία και τις αγορές. Η φρασεολογία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, παίζει καθοριστικό ρόλο για το χαρακτηρισμό ή μη, ενός τέτοιου γεγονότος, ως πιστωτικό γεγονός.

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, εφόσον πραγματοποιηθούν δηλώσεις προς τους επενδυτές στο πνεύμα «ή συμμετέχετε ή η Ελλάδα χρεοκοπεί» το οποίο θα συνιστούσε «εξαναγκασμό» των επενδυτών, τότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός». Στο Bloomberg μάλιστα αναφέρεται ότι τα Credit Default Swaps (CDS), ενδέχεται να πληρωθούν, εφόσον αυξηθεί το ποσοστό των ζημιών στην εθελοντική συμμετοχή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, από το 21% που είχε αρχικά συμφωνηθεί. «Μεγαλύτερες απομειώσεις στο ελληνικό χρέος, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πληρωμές των CDS», είπαν οι Barclays Capital, Evolution Securities Ltd. και Credit Agricole.

Αγγλικό δίκαιο
Η όποια αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου θα προβλέπει την έκδοση νέων ομολόγων με το αγγλοσαξονικό δίκαιο και όχι το ελληνικό, καθώς αυτό θα διασφαλίσει τους πιστωτές μας ότι δεν θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε ψήφιση και μετατροπή των κουπονιών σε «zero coupon». Σε περίπτωση που προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σε ένα trust εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το σύνολο των κεφαλαίων του ελληνικού χρέους που θα έχει «κουρευτεί», θα έχει την εγγύηση της Ευρωζώνης, ενώ τα κουπόνια θα είναι ευθύνη της Ελλάδας. Θετικό ήταν το «άκουσμα» των αγορών στο -πλέον πιθανό- ενδεχόμενο της μετατροπής του ευρωπαϊκού ταμείου EFSF, σε ασφαλιστικό ταμείο με leverage (μόχλευση) 8-10 φορές τα κεφάλαιά του. Σε αυτήν την περίπτωση, το ευρωπαϊκό ταμείο θα μπορούσε να εγγυηθεί σύνολο χρεών, ακόμα και 4,5 τρισ. ευρώ, εάν είχε διαθέσιμα 450 δισ. ευρώ.

Η εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού ESM, νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν -δηλαδή περί τα μέσα του επόμενου έτους, αντί για το 2013- προβλημάτισε από την άλλη πλευρά τους επενδυτές, καθώς μία από τις εξουσίες του μόνιμου μηχανισμού είναι η εφαρμογή «κουρέματος» σε περίπτωση χρησιμοποίησής του από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Ιταλία, θα συνεκτιμηθεί από τις σκληρές χώρες του βορρά, καθώς την Παρασκευή στο ιταλικό κοινοβούλιο πραγματοποιείται ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της χώρας, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να τινάξει τους προγραμματισμούς και τα χρονοδιαγράμματα στον «αέρα».

Γερμανικές τράπεζες
Αντίθετες σε μεγαλύτερο ελληνικό «κούρεμα» οι γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα σε γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών. Δεν πρέπει να μεταβληθούν οι όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, λένε επίσης οι γερμανικές τράπεζες και σημειώνουν ότι το πακέτο που προτείνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προβλέπει μία ουσιαστική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που δεν είναι εύκολο να αντέξουν οι τράπεζες.

Γιενς Βάιτμαν
Επικεφαλής της Bundesbank

Το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους «δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, κ. Γιενς Βάιτμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Η Ελλάδα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τον δημόσιο τομέα της και να κάνει ανταγωνιστική την οικονομία της. Μία απομείωση του χρέους δεν θα πρέπει να γίνει ελκυστικός τρόπος διεξόδου από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει μόνοι τους. Αλλιώς, η εμπιστοσύνη δεν θα επιστρέψει ποτέ», επισήμανε ο επικεφαλής της Bundesbank. Ο ίδιος προειδοποίησε τους πολιτικούς κατά της μόχλευσης του EFSF, εκτιμώντας πως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λύση.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description vedro | Οκτωβρίου 13, 2011 10:00 π.μ. | Reply
Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα.
- Λένιν
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο