Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

1,5 δισ. ευρώ το χρόνο κοστίζουν οι μαϊμού συντάξεις.

Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά για την οικονομική αιμορραγία του ασφαλιστικού συστήματος, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα

Περισσότεροι από 120.000 ασφαλισμένοι «φαντάσματα» στερούν 1,5 δισεκατομμύρια το χρόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 60.000 ανάπηροι «μαϊμού» παίρνουν αυτή τη στιγμή συντάξεις, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια κοστίζουν στα ταμεία όσοι… πέρασαν για μικρό διάστημα από τη χώρα μας και κατοχύρωσαν σύνταξη.

Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά για την οικονομική αιμορραγία του ασφαλιστικού συστήματος, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές και στα εφάπαξ θα αποφέρουν στα ταμεία το ίδιο ποσό που θα απέδιδε η εξεύρεση των ασφαλισμένων «φαντάσματα».

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της απογραφής είναι εντυπωσιακά, καθώς

1.Στο ΙΚΑ η διαδικασία τελείωσε αλλά… αναζητούνται 110.000 συνταξιούχοι. Τώρα το Ίδρυμα καλείται να διαλευκάνει το κατά πόσο πρόκειται για ασφαλισμένους που ξέχασαν να απογραφούν ή για συνταξιούχους που έχουν πεθάνει και κάποιοι άλλοι παίρνουν τη σύνταξη τους παράνομα.

Σε περίπτωση που διατηρηθεί ο αριθμός των 110.000 ασφαλισμένων «φαντάσματα» – και δεν εμφανιστούν οι συνταξιούχοι- η ετήσια απώλεια για το ΙΚΑ είναι 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή μέσα σε μία δεκαετία ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας έχει χάσει 13 δισεκατομμύρια.

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος τονίζει «όσοι έχουν αμελήσει να απογραφούν τους δίνεται μία ακόμα δυνατότητα να προσέλθουν στα υποκαταστήματα και αφού απογραφούν να πάρουν τη σύνταξη. Για όσους διαπιστωθεί ότι αδικαιολόγητα έπαιρναν τη σύνταξη τα χρήματα θα αναζητηθούν. Θα διεκδικηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ από όσους είτε ως πληρεξούσια πρόσωπα είτε με άλλη ιδιότητα έπαιρναν παράνομα τη σύνταξη».

2.Στον ΟΓΑ διαπιστώθηκε πως περίπου 8.000 άτομα, που εισέπρατταν συντάξεις δεν προσήλθαν να απογραφούν. Το κόστος για το ταμείο υπολογίζεται σε 54 εκατομμύρια ευρώ.

3.Στο επικουρικό του δημόσιου 4.500 άτομα έπαιρναν επικουρική σύνταξη αλλά όχι κύρια. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 16.2 εκατομμύρια ευρώ.

4.Στον ΟΑΕΕ … αγνοούνται περίπου 4.000 άτομα.

Σημειώνεται πως οι συνήθεις ύποπτοι είναι οι συγγενείς και εξετάζεται το κατά πόσο συνεχίζουν να παίρνουν τη σύνταξη και μετά το θάνατο του ασφαλισμένου. Ωστόσο με δεδομένη την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο των ασφαλισμένων- φαντάσματα θα εξεταστεί το κατά πόσο υπάρχουν υπάλληλοι των ταμείων που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία.

Τώρα σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην απογραφή όλων των συνταξιούχων, με στόχο να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο. Παράλληλα οι δήμοι θα πρέπει να δίνουν άμεσα πληροφορίες στα ταμεία για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν (μέσω των ΚΕΠ και των ληξιαρχείων).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο