Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΣΔΟΕ: Ανοίγουν χιλιάδες λογαριαμοί καταθέσεων.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2011 τα αιτήματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου αυξήθηκαν κατά 550% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

«Βροχή» αιτημάτων για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων δέχονται οι τράπεζες από το ΣΔΟΕ. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2011 τα αιτήματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου αυξήθηκαν κατά 550% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών χιλιάδων φορολογούμενων και επιχειρήσεων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ανάμεσά τους μεγαλογιατροί, δικηγόροι, παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων, επιχειρηματίες. Και σε πολλές περιπτώσεις έχει ζητήσει και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Μάλιστα οι μεγάλες τράπεζες έχουν δεχθεί από 1.500 ως 2.200 τέτοια αιτήματα (πρόκειται για τις ίδιες λίστες με ονόματα που κοινοποιούνται σε όλο το τραπεζικό σύστημα), που αφορούν χιλιάδες φορολογούμενους, αφού το κάθε αίτημα ζητά στοιχεία για περισσότερα του ενός άτομα. Υπάρχουν αιτήματα που ζητούν άρση του τραπεζικού απορρήτου για 160 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Το ΣΔΟΕ δεν ζητά μόνο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και σειρά άλλων στοιχείων όπως, για παράδειγμα, κίνηση λογαριασμών, επιταγές, εμβάσματα, ακόμα και τραπεζικές θυρίδες.

Μόλις 130
Και καθώς ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Λέκκας, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ανταποκριθεί σε μόλις 130 από τα συνολικά 3.829 αιτήματα του ΣΔΟΕ, από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έως και την 31η Ιουλίου του 2011, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπογραμμίζει ότι «έχει ήδη απαντηθεί, κατά μέσο όρο, ποσοστό άνω του 80%, μολονότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους παρουσιάζεται ιδιαίτερη έξαρση, διαρκώς αυξανόμενη, του αριθμού των αιτημάτων για άρση του τραπεζικού απορρήτου».

Και ακόμα σημειώνει η ΕΕΤ πως «παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 550% για το πρώτο επτάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ τα αιτήματα από το ΣΔΟΕ αποτελούν πλέον το περίπου 60% των συνολικών αιτημάτων άρσης απορρήτου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το έτος 2010 δεν ξεπερνούσε το 17%».

Παράλληλα η ΕΕΤ επισημαίνει πως μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στα αιτήματα δεσμεύσεων λογαριασμών από τον εν λόγω φορέα, τα οποία για το επτάμηνο του 2011 εμφανίζονται αυξημένα σε ποσοστό περίπου 400% σε σχέση με αυτά που παραλήφθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2010.

Ας σημειωθεί ότι η Ένωση Τραπεζών έχει υποβάλει ήδη συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία του ΣΔΟΕ, για την τυποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της διαδικασίας, ώστε να συντμηθεί περαιτέρω ο χρόνος ανταπόκρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο