Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Προϋπολογισμός: 2012 - Όλο το προσχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.

Προϋπολογισμός: 2012 - Όλο το προσχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.

Μέτρα που συρικνώνουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων αποφάσισε η κυβέρνηση για να στηρίξει τον προυπολογισμό του 2012, κατόπιν του εξαντλητικού ελέγχου και των υποδείξων της τρόικας.


Ολα τα μέτρα

- Περικοπές από εφημερίες γιατρών 100 εκατ. ευρώ

- Περικοπές επιχορηγήσεων σε φορείς γενικής κυβέρνησης 150 εκατ. ευρώ.

- Περικοπές αμυντικών δαπανών 330 εκατ. ευρώ

- Περικοπές φαρμάκων από τη λίστα του ΙΚΑ 60 εκατ. ευρώ

- Περικοπές επιδομάτων από ΟΕΚ και ΟΑΕΔ 120 εκατ. ευρώ

- Περικοπές από το εφ΄άπαξ 100 εκατ. ευρώ

- Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων 220 εκατ. ευρώ

- Περικοπές φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά (tax credits) 380 εκατ. ευρώ

- Μείωση αφορολόγητου στα από 12.000 στα 5.000 ευρώ 1.350 εκατ. ευρώ

- Εισφορά αλληλεγγύης (1-3%) 1.180 εκατ. ευρώ

- Αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης 220 εκατ. ευρώ

- Τέλος στους ελεύθερους επαγγελματίες 100 εκατ. ευρώ

- Αύξηση φορολογίας ακινήτων από τη μείωση αφορολόγητου ορίου για μεταβιβάσεις και ΦΑΠ 1.800 εκατ. ευρώ

- Αυξηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης 670 εκατ. ευρώ

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών "για το 2012, στο ποσό αυτό προστίθενται λογιστικά και 280 εκατομμύρια ευρώ που είχαν επιδικαστεί και επρόκειτο να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς (με ομόλογα). Αυτά θα καταβληθούν αργότερα, μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής".


Η επίσημη ανακοίνωση του Υπ.Οικονομικών.

"Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 που παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 79 του Συντάγματος.

Τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2012, όπως και το σημείο που θα κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011, συζητήθηκαν διεξοδικά με την Τρόικα, τόσο πριν όσο και μετά την άφιξή της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, έναντι δημοσιονομικού στόχου του 2011 για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 7,8% του σημερινού ΑΕΠ, το έλλειμμα του 2011 προσδιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ), καταγράφεται δηλαδή μία απόκλιση 0,7% του ΑΕΠ, λόγω ύφεσης (-5,5%) πολύ βαθύτερης της προβλεφθείσας τον Μάιο (-3,8%), οπότε και καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Όπως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα, από την συνδυαστική προσέγγιση των στόχων του 2011 και του 2012, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, διασφαλίζεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012 (έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ ή 14,65 δισ. ευρώ). Αυτό το ύψος του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους) το 2012, επιτρέπει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, που σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία άλλη δημοσιονομική φάση.

Επειδή απομένουν τρεις κρίσιμοι μήνες για την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2011, η τελική εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και των ίδιων των πολιτών, από την στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας. Με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί διασφαλίζεται, ούτως ή άλλως, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012, καθώς και τα δύο έτη (2011/2012) αντιμετωπίζονται από κοινού.

Για τον Προϋπολογισμό του 2012 και την εκτέλεσή του καταγράφεται μία δημοσιονομική προσαρμογή που ξεκίνησε με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009 (δημοσιονομικό έλλειμμα 36 δισ. ευρώ) και φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2012, παρά την αύξηση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θωρακίζει τη χώρα, χάρη στις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού."


Ευ. Βενιζέλος : Το 2012 θα πιάσουμε το στόχο για το έλλειμμα

«Ο προϋπολογισμός του 2012 καλύπτει πλήρως την απόκλιση του 0,7% του ΑΕΠ που καταγράφεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012.

Ο υπουργός αποδίδει την εξέλιξη κυρίως στη βαθύτερη ύφεση, τονίζει ότι το προσχέδιο έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και υπόσχεται ότι στο τέλος του 2012 θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί «ως απόλυτο μέγεθος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής» δηλαδή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 14,65 δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 8,5% του ΑΕΠ φέτος (αντί για 7,6% του ΑΕΠ του αρχικού στόχου) και για το 2012 προβλέπει έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ, από 6,5% του που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο. Η ύφεση εκτιμάται στο 5,5% του ΑΕΠ ενώ για το 2012 το προσχέδιο προβλέπει ότι θα περιοριστεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο προβλέπει ότι ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί το 2012 στο 16,4%.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βενιζέλου:

«Κατέθεσα σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Το προσχέδιο κινείται μέσα στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και υποστηρίζεται από τη δέσμη των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί και τα οποία, στο σύνολό τους, θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων πριν το τέλος του Οκτωβρίου.
Με τα μέτρα αυτά διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012 (δημοσιονομικό έλλειμμα 14,65 δις ευρώ), που μας επιτρέπουν να καταγράψουμε, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.
Με τον προϋπολογισμό του 2012 ολοκληρώνεται μία πυκνή και δύσκολη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, που από πρωτογενές έλλειμμα 24 δις ευρώ το 2009, φθάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δις ευρώ το 2012.
Ο προϋπολογισμός του 2012 καλύπτει επίσης πλήρως την απόκλιση του 0,7% του ΑΕΠ που καταγράφεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011. Η απόκλιση αυτή οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στην πολύ βαθύτερη από την προβλεφθείσα ύφεση του 2011, που κινείται τελικά στο -5,5% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης -3,8% του Ιουνίου του 2011.
Τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα δεν επέτρεπαν να καλυφθεί και αυτό το 0,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2011. Για το λόγο αυτό, σε συμφωνία με την τρόικα, αντιμετωπίστηκαν από κοινού οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012 ώστε στο τέλος του 2012 να καλύπτονται πλήρως όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως αυτοί προβλέπονται ως απόλυτο μέγεθος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Αδικεί συνεπώς την τεράστια αυτή προσπάθεια του Ελληνικού Λαού η μεταφορά οποιαδήποτε άλλης εντύπωσης που δεν λαμβάνει υπ' όψιν τα δύσκολα μακροοικονομικά δεδομένα, τα δημοσιονομικά επιτευγμάτων των δύο τελευταίων ετών και όσα έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα.
Η δημοσιονομική προσαρμογή, όπως και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους για την αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε τον Ιούλιο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.
Σε στενή συνεργασία με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους, προσπαθούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Να προστατεύσουμε δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά την Πατρίδα μας, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Το πιο κρίσιμο και σημαντικό που έχουμε να κάνουμε για να επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές της χώρας και των πολιτών της, ιδίως των νεώτερων, είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς μας στόχους και να αποδείξουμε διεθνώς την αποφασιστικότητα, την ενότητα και τη συνέπεια μας».
Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012


- Περιεχόμενα

- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4


Προυπολογισμός
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο