Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Το 2013 και... βλέπουμε η φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων στην Ελβετία.

Καμία επίσημη διαπραγμάτευση για το θέμα της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία δεν υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ελβετικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν από τη Ζυρίχη λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της «Οικονομίας» την περασμένη εβδομάδα ότι η ελληνική πρεσβεία -που έχει έδρα στη Βέρνη- ενημέρωσε περί τα τέλη Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας για τις συμφωνίες φορολόγησης αδήλωτων κεφαλαίων που υπέγραψαν Γερμανία και Βρετανία με την Ελβετία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις και επισημαίνουν ότι αν και όταν αυτές αρχίσουν, θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρωθούν, όπως τουλάχιστον συνέβη στην περίπτωση της Γερμανίας και της Βρετανίας. Με απλά λόγια, την ώρα που οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι θα πληρώνουν τα «χαράτσια» της κυβέρνησης, το χρήμα στην Ελβετία θα... «κοιμάται» ήσυχο τουλάχιστον μέχρι το 2013.

Τα νέα από την Ελβετία αναφέρονται μόνο σε κάποιες «ανεπίσημες» συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι γνωστές και στην Ελλάδα: το θέμα είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στην πρόεδρο της Ελβετίας Μεσελίν Καλμί-Ρέι, τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός και συζητήθηκε και μεταξύ του Γ. Παπακωνσταντίνου με την -τότε- ομόλογό του Εβελιν Σλουμφ. Αντίστοιχη τηλεφωνική συνομιλία είχε και ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τον περασμένο Ιούνιο.

Ο τελευταίος, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε έκανε και μία αναφορά σε μελλοντικές προσπάθειες που θα κάνει η Ελλάδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελβετία, ανάλογης με εκείνες που έχουν συνάψει Γερμανία και Βρετανία.

Στη συμφωνία ανάμεσα σε Ελβετία και Μεγ. Βρετανία (πανομοιότυπη χαρακτηρίζεται από την ελληνική πρεσβεία και αυτή με τη Γερμανία) προβλέπεται η επιβολή ενός εφάπαξ φόρου 19%-34% επί κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες στο παρελθόν και που δεν έχουν δηλωθεί στη Βρετανία. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στους καταθέτες που δεν επιθυμούν να καταβάλουν το φόρο, να δηλώσουν τα κεφάλαια των καταθέσεών τους στις αρμόδιες φορολογικές αρχές της Βρετανίας. Επίσης, προβλέπεται παρακράτηση φόρου 27%-48% στην πηγή του εισοδήματος ή των κερδών από τα κεφάλαια που θα κατατεθούν σε ελβετικές τράπεζες.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το ΓΛΚ προώθησε την επιστολή της ελληνικής πρεσβείας στη Βέρνη προς τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και τη Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων λόγω της αρμοδιότητάς τους. Ενα μείζον οικονομικό θέμα που έπρεπε να συζητείται ήδη σε πολιτικό επίπεδο και να έχουν ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, έχει φτάσει να αντιμετωπίζεται σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Οκτωβρίου 3, 2011 9:39 π.μ. | Reply
Ωραία. Όταν έρθει το πρώτο ευρώ από τα μαύρα χρήματα που έβγαλαν τα λαμόγια στην Ελβετία, θα δώσω κι εγώ μία δόση από την έκτακτη εισφορά.
Τα κορόιδα πέθαναν. Τέλος.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο