Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Βενιζέλος: Δεν εξαιρούνται από το ειδικό τέλος τα μισθωμένα στο δημόσιο ακίνητα.

Διευκρινίσεις Βενιζέλου λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για το ειδικό τέλος ακινήτων.

Το ειδικό τέλος ακινήτων θα ισχύει κανονικά και για τα ακίνητα εκείνα που είναι μισθωμένα στο δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό,

«από κανένα στοιχείο ή από κανένα σημείο του κειμένου της τροπολογίας δεν προκύπτει εξαίρεση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι μισθωμένα στο ελληνικό δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ειλικρινά, απορώ πώς προέκυψε αυτό το ζήτημα. Ούτε θα ήταν ποτέ δυνατόν να εξαιρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιεί το ελληνικό Δημόσιο, ιδίως δε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να έχουν τέτοια συμβατική σχέση με το ελληνικό δημόσιο.

Εάν στους καταλόγους της ΔΕΗ αναγράφεται το Δημόσιο, ως υπεύθυνο για την καταβολή των τελών, φυσικά το Δημόσιο θα αναζητήσει αμέσως το αντίστοιχο ποσό από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, στον οποίο το ίδιο έχει νοικιάσει.

Επίσης, τα θέματα που αφορούν την τουριστική μας βιομηχανία, τα έχω συζητήσει με τους εκπροσώπους της και η παρούσα διατύπωση της τροπολογίας, σε συνδυασμό με την εξουσιοδότηση που παρέχεται μέσω υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση τεχνικού χαρακτήρα θεμάτων, μας επιτρέπει να δώσουμε μια ικανοποιητική απάντηση, σε σχέση με τα ξενοδοχειακά καταλύματα, στο πλαίσιο αυτών που είχα πει κατά τη συζήτηση.

Εάν το Σώμα συμφωνεί στην διατύπωση για την εξαίρεση των κοινοχρήστων χώρων των πολυκατοικιών να προσθέσουμε και ρητά ότι εξαιρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων, δεν θα έχουμε καν την ανάγκη αυτής της ερμηνείας με την εφαρμοστική εγκύκλιο και τις κανονιστικές πράξεις που θα εκδοθούν. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο είχα συζητήσει με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας.

Το τρίτο που ήθελα να τονίσω είναι ένα σημείο που μου έθεσαν πάρα πολλοί συνάδελφοι από όλες τις πτέρυγες και το οποίο το τόνισα και το αποσαφήνισα κατά τη συζήτηση, αλλά ας το επαναλάβω και σήμερα:

Μπορεί να έχουμε διάφορες κατηγορίες συνανθρώπων μας σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Μπορεί να έχουμε ανθρώπους που έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια και που το ηλεκτρικό ρεύμα είναι για αυτούς στην πραγματικότητα όρος ύπαρξης. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους ζητήματα και θα λυθούν ρητά με την εφαρμοστική απόφαση και την εγκύκλιο, αλλά και θα αντιμετωπιστούν με τον πιο λειτουργικό και πιο ευαίσθητο τρόπο.

Σημασία έχει, με την ψήφιση αυτής της διάταξης και με τον υπολογισμό του δημοσιονομικού οφέλους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, να μπορέσουμε να πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και τον δημοσιονομικό στόχο του 2012.

Σας εξήγησα δε, την Πέμπτη ότι όλη η ρύθμιση αυτή θα ενταχθεί -και άρα θα τύχει και νέας επεξεργασίας- στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα όπου θα έχουμε την ευκαιρία όπου θα έχουμε την ευκαιρία πάρα πολύ σύντομα, σε λίγες εβδομάδες, να δούμε συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Γιατί, στην ακίνητη περιουσία στην πραγματικότητα συναντώνται και οι δύο όψεις της ελληνικής οικονομίας –και η επίσημη και η ανεπίσημη. Και στην πραγματικότητα, η μήτρα όλων των προβλημάτων είναι αυτή η σύγκρουση μεταξύ οικονομίας και παραοικονομίας. Εκεί βρίσκεται όλο το πρόβλημα και όλο το δράμα, αν θέλετε, των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος.

Άρα, λοιπόν με αυτές τις διευκρινήσεις θέλω να πιστεύω ότι αίρονται διάφορες παρεξηγήσεις που ειλικρινά απορώ γιατί και πώς προέκυψαν –μέχρι και ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης μου απηύθυνε σήμερα έγγραφο σε σχέση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων μισθωμένων στο ελληνικό Δημόσιο- ενώ ποτέ από κανένα σημείο των κειμένων ή της συζήτησης δεν προέκυψε το θέμα αυτό».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο